BiH spremna na kompromis o trgovini s Hrvatskom

Vlasti Bosne i Hercegovine spremne su na kompromis u pregovorima o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma koje vode s Europskom unijom kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku, jer su svjesne kako bez toga ne mogu podnijeti zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

bih-hrvatska-zastave-midiIzjavio je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je rekao da je Predsjedništvo BiH zatražilo od Vijeća ministara te zemlje da “redefinira i korigira” dosadašnju pregovaračku poziciju u odnosu na prilagodbu trgovinskog sporazuma i imenuje novi tim koji će voditi taj proces u ime BiH.

On je time najavio kako je BiH spremna odustati od svojeg dosadašnjeg nepopustljivog odnosa koji je Hrvatskoj od njezina ulaska u Europsku uniji priječio korištenje prava bescarinskog izvoza u BiH kakvoga imaju druge države članice EU-a.

Europska komisija od BiH od tada traži da Hrvatska nesmetano sudjeluje u raspodjeli ranije dogovorenih kvota bescarinskog izvoza u tu zemlju, no vlasti u Sarajevu tome su se uporno protivile s obrazloženjem kako bi to ugrozilo domaću proizvodnju, posebice prehrambeni i poljoprivredni sektor.

Cilj novog pristupa je osigurati ispunjavanje uvjeta za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU jer vlasti u BiH kane podnijeti molbu za to najkasnije do kraja veljače iduće godine.

Europska je komisija jasno odredila kako je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma jedan od ključnih uvjeta koje BiH mora ispuniti ukoliko želi kandidatski status. (pogled.ba)

Prethodni članakCarrefour otvara dva hipermarketa u Srbiji
Sljedeći članakŽupanjskom Kometu 3,7 milijuna kuna za izgradnju staklenika