Bomboni – Leaflet report: Brendovi ljubomorno čuvaju stečene pozicije

Međusobni odnos trgovačkih i robnih marki u prethodne dvije godine nije se mijenjao. Brendovi ljubomorno čuvaju svojih 94% udjela u broju promocija kategorije te ne dopuštaju trgovačkim markama da zauzmu neke značajnije pozicije

U okviru analize kretanja u kategoriji “Bomboni” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu kolovoz 2016. – srpanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji bombona oglašavalo se 60 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

DOMAĆI BRENDOVI DIKTIRAJU
Međusobni odnos trgovačkih i robnih marki u prethodne dvije godine nije se mijenjao. Brendovi ljubomorno čuvaju svojih 94% udjela u broju promocija kategorije te ne dopuštaju trgovačkim markama da zauzmu neke značajnije pozicije. Tako u poretku vodećih marki dominiraju upravo brendovi i to mahom domaći brendovi.

Kraš je pozicioniran s četiri brenda koji su u zadnjih 12 mjeseci kumulativno ostvarili 29% kvantitativnog udjela. Krašev brend Ki-Ki je lider ljestvice i to dosta uvjerljivo sa 17% udjela, uz pad od 2% na razini godine.

Na trećem mjestu je Bronhi s 8% (-1%), 505 s crtom je na sedmom mjestu zadržavši 2% udjela, a gotovo identičan rezultat ostvario je i osmoplasirani Pepermint.

Drugoplasirani proizvođač je osječki Kandit koji je sa svoja dva brenda – Kandit i Bonko – kumulirao 18% udjela u broju promocija u zadnjih 12 mjeseci.

Bolje plasirani od ova dva brenda, Kandit, nalazi se na drugom mjestu s 11% udjela, što je 2% manje nego lani, dok je Bonko na četvrtom mjestu s 2% rasta i ukupno 7% udjela.

Jedini globalni brend na ljestvici je Marsov M&M’s na petom mjestu koji je ostvario pad s lanjskih 4% na ovogodišnjih 3%, a šestu poziciju zauzima Podravkin (Žito d.d.) brend Šumi koji je zadržao 3% udjela u broju promocija.

Na listi se još nalaze brendovi makedonskog proizvođača AD Evropa (Evropa i Colorado) koji su u oba godišnja perioda zauzeli po 1% udjela, dok je na posljednjem mjestu brend Peccin brazilskog proizvođača Peccin S.A. koji je pao s 3% na 1% na međugodišnjoj razini.

PRITISAK NA CIJENE
U poretku trgovaca Kaufland je učvrstio svoje vodstvo s minimalnim rastom na 14% udjela u broju promocija, dok je iza njega prilična gužva. Do drugog mjesta probile su se Plodine s 9% udjela, što je rast od lijepih 4% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je treća Billa koja je uz 1% rasta došla do 8% udjela.

Po 7% imaju Tommy i KTC, pri čemu je prvi ostao na istome, a drugi izgubio prošlogodišnju lidersku poziciju kada je imao 15% udjela. Slijedi Metro koji je minimalno pao sa 7% na 6%, dok je Boso rastao s 4% na 5%. Zadnja tri mjesta zauzimaju Gavranović s 3% (-1%), Konzum s 2% (-2%) i NTL s 1% (-2%).

Ostali trgovci povećali su svoj kumulativni udio s lanjskih 32% na aktualnih 38% udjela.

Podjela prema tipu promocije bombona pokazuje značajan rast oglasa snižene cijene koji su rasli s 45% na 58% udjela u broju promocija, dok je nasuprot tome komunikacija redovne cijene zauzela 38% udjela (-8%), a ostali tipovi promocije 4% (-5%).

Prema veličini pakiranja bombona apsolutno je najpopularnije pakiranje od 100 g koje je u zadnjih 12 mjeseci ostvarilo 40% udjela u broju promocija, što je 3% manje nego u prethodnih godinu dana.

Ostala pakiranja imaju znatno manje udjele, a prvo među njima je 80-gramsko koje je zadržalo 8% udjela. Pakiranje od 90 g ostvarilo je minimalan pad na 7%, dok je pakiranje od 400 g imalo isto toliko (minus od 3% u odnosu na lani), a pakiranje od 200 g je minimalno raslo: s 4% na 5%. Ostala pakiranja kumulativno su povećala svoj udio s prošlogodišnjih 26% na 34% udjela u broju promocija kategorije.

Prethodni članakTodorić: Sve osobne pozajmice utrošene zakonski i transparentno
Sljedeći članakTvornica Zdrave Hrane: Zdrava i drugačija priča