Bomboni – Trendovi i brendovi: Uvijek jednako dobri

U Hrvatskoj bombone barem ponekad konzumira 68% populacije u dobi od 15 do 64 godine. Od 2007. godine trend se nije značajno mijenjao i uvijek imamo podjednak broj korisnika što govori o stabilnosti ove kategorije

Sirup od mješavine šećera i vode kuha se do određene koncentracije, dok se ne počne karamelizirati. Ovisno o sastojcima i trajanju vrenja, dobivamo različite vrste bombona. Dakle, bombon je zapravo slatkiš izrađen od koncentrirane mješavine šećera i vode, s dodatkom boja i aroma.

Ime mu dolazi od francuske riječi bonbon, a označava doslovno “nešto dobro”. Da, bomboni su dobri i svi ih volimo. Od kada smo bili mala djeca i okusili svoj prvi bombon pa sve do starosti vjerojatno nećemo prestati konzumirati ovaj slatkiš.

Tijekom godina samo se mijenja naš ukus za bombone. Danas na tržištu imamo širok asortiman ovih proizvoda, različitih oblika, boja, okusa, tvrde, punjene, funkcionalne itd. Svatko može pronaći svoj najdraži bombon.

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bombona te brendove unutar nje. BRANDpuls je alat za brend i marketing menadžment koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2017. godine.

NISKA LOJALNOST
U Hrvatskoj bombone barem ponekad konzumira 68% populacije u dobi od 15 do 64 godine. Od 2007. godine trend se nije značajno mijenjao i uvijek imamo podjednak broj korisnika što govori o stabilnosti ove kategorije.

Za samo 30% korisnika kategorije jako je bitno koju marku bombona konzumiraju, dok je za ostale to manje bitno ili čak nebitno. Lojalnost u ovoj kategoriji vrlo je niska.

Potrošači imaju brendove koje češće koriste, ali zapravo je jako malo njih lojalno brendovima te su skloni prebacivati se s brenda na brend.

Među korisnicima kategorije bombona imamo 19% velikih korisnika koji ih konzumiraju dva do tri puta tjedno i češće, 23% umjerenih korisnika koji bombone konzumiraju nekoliko puta mjesečno i 26% malih korisnika koji bombone konzumiraju jednom mjesečno i rjeđe.

Među velikim korisnicima bombona nešto je više žena nego muškaraca. Dijele se na dvije dobne skupine, od 15 do 19 godina te od 50 do 59 godina. Prva skupina ima završenu osnovnu školu, a po zanimanju su učenici.

Druga skupina potrošača je srednje obrazovana, po zanimanju su najčešće kvalificirani radnici. Veliki korisnici najčešće žive u Dalmaciji ili Lici i Banovini. Prihodi kućanstva su im prosječni.

STILOVI I STAVOVI KONZUMENATA
Veliki korisnici bombona u životu su usmjereni izgradnji vlastite životne karijere, kako poslovne, tako i osobne. Teže obrazovati se, stvoriti karijeru i obitelj, steći osobni ugled i uz sve to dobro se zabaviti i ugodno provesti.

Odnos prema kupovini određuje prije svega trendovska i izražajna kupnja te posvećenost kupnji kao ugodnoj i poželjnoj aktivnosti.

Pri kupnji naglasak je na cjelokupnom imidžu koji proizvod prenosi, ali sagledava se i kvaliteta i marka. Vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode koji se pojave na tržištu. Skloni su i zdravoj prehrani, ali premda će reći da dobro jedu složit će se da se ne hrane uvijek zdravo.

S obzirom na medijske sklonosti usmjereni su više na TV i radio ili internet. Interesi su im usmjereni na estradu i vlastiti izgled.

Da su bomboni samo za malu djecu misli tek 6% velikih korisnika bombona. Ukupno 30% njih više voli komprimirane bombone od punjenih; isto toliko njih koristi bombone isključivo za osvježavanje daha, a ne zbog želje za slatkim.

Uz to, samo 25% ne bi savjetovalo djeci bombone jer misle da su štetni za zube. Veliki korisnici ne slažu se s time da se bomboni danas jedu manje nego prije niti da im je pakiranje bombona u vrećicama nepraktično.

POGLED NA BRENDOVE
Osim općenitog praćenja kategorije čipsa unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Vodeći brend u kategoriji bombona je Bronhi s 26% korisnika brenda. Na drugom mjestu nalaze se Ki-Ki bomboni s 25% korisnika, a na trećem Cedevita bomboni s 18% korisnika.

U okviru BRANDpulsa uspoređujemo i brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscore-u Bronhi je vodeći brend u kategoriji bombona u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima.

Ki-Ki se također nalazi na drugom mjestu, dok u ovom slučaju treće mjesto zauzimaju bomboni 505 s crtom zahvaljujući nešto višim indikatorima prepoznavanja i iskustva s brendom u odnosu na Cedevita bombone.

Prethodni članakUskoro izvješća Agrokorovih tvrtki za prvi kvartal
Sljedeći članakKraševa Domaćica proslavila 60 godina slatkog uspjeha