Borba s nestašicom pamuka

pamuk-polje-ftdZbog neobično visokih cijena pamuka proizvođači odjeće s mukom pokušavaju smanjiti troškove, ali, potrošači, pazite se: odjeća od pamuka sigurno će poskupjeti. “U ovoj situaciji nema izbora”, izjavio je Wesley R. Card, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Jones Group koja stoji iza brendova kao što su Anne Klein, Nine West i drugi.

Lanac Bon-Ton već je ovog proljeća povisio cijene određenih modnih linija, i to za dolar, a cijene će dodatno rasti sljedeće jeseni. Dodaju da će se u proizvodnji stanovitih odjevnih komada kao što su veste prebaciti sa stopostotnog pamuka na akrilne mješavine.

U Levi’su kažu da su također povisili cijene, a sljedeće godine one bi mogle još porasti. A Hanesbrands, proizvođač Championa, Hanesa i Playtexa, objavio je da će do poskupljenja doći u veljači, s tim da će se ona nastaviti ako cijene pamuka ostanu na sadašnjoj razini.

Drugi proizvođači odjeće izjavljuju da su ove godine uspjeli održati cijene jednakima, ali za sljedeću godinu najavljuju promjenu. Proizvođač brendova 7 for All Mankind i The North Face, V. F. Corporation, kaže da će većina artikala sljedeće godine stajati više, a njihove linije traperica koje se proizvode od tkanine s visokim postotkom pamuka postat će osobito osjetljive na poskupljenje.

Jones je najavio poskupljenje od oko deset dolara po artiklu. Problem leži u klasičnoj neravnoteži ponude i potražnje pa je pamuk od srpnja poskupio za gotovo 80 posto te se očekuje da će mu cijena ostati visoka.

“Nije vjerojatno da će u sljedeće dvije godine svjetska proizvodnja pamuka dostići potrošnju”, izjavila je Sharon Johnson, viša analitičarka za pamuk u tvrtki First Capital Group.

Zalihe pamuka na niskoj su razini zbog slabe potražnje za vrijeme recesije. Ovog su ljeta zbog poplava u Pakistanu i loših vremenskih uvjeta u Kini i Indiji, odnosno glavnim proizvođačima pamuka, novi usjevi većim dijelom propali.

odjeca-ducan-2No potražnja, osobito u Kini, bila je u porastu. Budući da je započeo gospodarski oporavak Sjedinjenih Američkih Država, proizvođači i distributeri počeli su naručivati više, čime su potaknuli dodatnu potražnju. Kad su cijene počele rasti, na tržište su se ubacili špekulanti, zbog čega je sve još poskupjelo. “Čak i najiskusniji trgovci šokirani su ovim zbivanjima”, rekao je Mike Stevens, nezavisni analitičar za pamuk u Mandevilleu u Louisiani. “Kao rezultat tvornice diljem svijeta počele su panično kupovati pamuk kako bi osigurale nastavak proizvodnje.”

Početkom studenog cijena pamuka dosegla je rekordan iznos zbog straha da su neki usjevi u Kini propali. Zbog naglog porasta cijene pamuka neki su proizvođači odjeće počeli prebacivati proizvodnju u zemlje s nižim troškovima rada ili blažim carinskim pristojbama. Tvrtka za proizvodnju sportske odjeće Lululemon Athletica seli određen dio proizvodnje iz Kine u Vijetnam, Kambodžu i Bangladeš gdje su nadnice niže, dok Bon-Ton zarađuje na nižim carinskim pristojbama u Egiptu i Nikaragvi.

Proizvođači su počeli razmišljati o najmanjim sitnicama, pa tako sada istražuju može li se gumb ili konac zamijeniti jeftinijim, ili može li se ukupan sastav tkanine promijeniti u smislu da se u njemu smanji udio pamuka.

“Kad preuzimaju narudžbe od distributera i trgovaca, razgovaraju s njima i iskreno im kažu da im ove godine ne mogu dati ovaj odjevni predmet za dolar jer ih njegova proizvodnja stoji dolar i dvadeset pet centi”, objašnjava Andrew Tananbaum, izvršni direktor tvrtke Capital Business Credit koja financira proizvođače odjeće i druge uvoznike.

Card iz spomenute tvrtke Jones Group kaže da u toj tvrtki cijeli timovi zaposlenika traže jeftinije materijale zbog kojih kvaliteta proizvoda neće patiti.

“To je sve čime se bave”, dodaje Card. U Liz Clairborne, tvrtki koja proizvodne robne marke kao što su Juicy Couture i Kate Spade, kažu da se i oni igraju s nekim materijalima koje koriste.

Glasnogovornica Jane Randel kao primjer navodi prebacivanje s uvoznih talijanskih tkanina na “dobavljače koji proizvode vlastite materijale ili predivo”.

Ta tvrtka također će pomno pregledati i razmisliti o postojećim ugovorima za takozvane dodatne materijale kao što su gumbi i opšivi. U Bon-Tonu su maloprodajne cijene modnih marki ove godine porasle od 5 do 6 posto, izjavio je Steve Villa, viši potpredsjednik za privatne brendove u toj tvrtki.

Bon-Ton se okreće drukčijim formulacijama kako bi se izbjegla dodatna poskupljenja kao što su veste od umjetne svile i sintetičkih vlakana.

“U određenom trenutku jednostavno morate usvojiti drukčiji proces koji će omogućiti smanjenje troškova ili ćete propustiti pravi trenutak”, objasnio je Villa.

Naravno, kako proizvođači odjeće povisuju cijene robe od pamuka i istodobno pokušavaju smanjiti ovisnost industrije o pamuku, pojavljuju se i određeni rizici.

Prvo, ni proizvođači ni trgovci nisu sigurni hoće li kupci biti spremni izdvojiti više novca za robu od pamuka. “To je za sada pitanje na koje nemamo odgovora”, rekao je Robert K. Shearer, upravitelj financijama u tvrtki V. F. Corporation.

Na žalost brojnih modnih purista,s obzirom na to da cijene neko vrijeme neće padati, materijali kao što su poliester mogli bi postati opće prihvaćeni i popularni.

“Možda odgajamo nove generacije da lakše prihvaćaju sintetička vlakna, što bi dugoročno moglo nauditi tržišnom udjelu pamuka”, dodala je Sharon Johnson, analitičarka tvrtke First Capital Group. (pd)

Prethodni članakBlagi rast kupovne moći u Srbiji
Sljedeći članakNastavljen umjeren rast potrošačkih cijena