Boris Galić ušao u NO Mercatora

mercator-ljubljana-midi2Jedan od šest novih članova Nadzornog odbora Mercatora je predsjednik Uprave Allianza Zagreb Boris Galić, kojega je predložio Unicredit. Uprava, koja je jučer podnijela ostavku, zatražila je da ih što prije razriješe

Mercator je poslijepodne očekivano dobio novi Nadzorni odbor u kojega su ušli Matej Lahovnik, Marjeta Zevnik, Zdenko Podlesnik, Rok Rozman, Mirjam Hočevar i predsjednik Uprave Allianza Zagreb Boris Galić, kojega je predložio Unicredit.

Nadzorni odbor će, uz šest predstavnika dioničara, imati i tri predstavnika zaposlenika. U skladu s izmjenama i dopunama Statuta usvojenima na današnjoj Skupštini dioničara, koje je predložila Pivovarna Laško, Nadzorni odbor će, naime, imati devet, a ne dvanaest članova jer je prepolovljen broj predstavnika zaposlenika.

Na Skupštini su članovi Uprave zatražili da se stvari što prije riješe, odnosno da i službeno odstupe zbog neslaganja oko pogleda na rješavanje vlasničkih problema. Ako Uprava ostane na svojim pozicijama još šest mjeseci, ostaje bez otpremnine, a ako odu ranije otpremnina je stvar dogovora, javlja SEEbiz.

Predsjednik Uprave u ostavci Žiga Debeljak je rekao kako ga veseli ako je odlazak Uprave bio razlog za današnji uzlet Mercatorovih dionica od 9,6 posto. “Ako smo to napravili svojim odlaskom, to nas jako veseli”, dodao je. Rekao je da nema novi angažman i da je odluka da ode iz kompanije konačna.

Skupština je poduprla prijedlog Unicredita o imenovanju posebnog revizora, društva Ernst&Young, za provjeru Mercatorovih poslova vezanih uz namjeru preuzimanja Pivovarne Laško.

Kolektivna ostavka zbog Agrokora
Vijest o odstupu peteročlane Uprave Mercatore zbog neslaganja s vlasnicima kompanije objavio je Reuters u četvrtak kasno popodne, pozivajući se na izvore iz samog Mercatora.

“Razlog ostavke je nedostatak povjerenja najvećih vlasnika u menadžment”, izjavila je glasnogovornica Mercatora Mojca Briščik, bez daljnjih objašnjenja.

Predsjednik Uprave Žiga Debeljak za slovensku novinsku agenciju STA izjavio je da je Uprava voljna ostati do 30. rujna, ako tako budu htjeli vlasnici.

mercator-uprava-konferencija-midiSukob između menadžmenta i vlasnika, među kojima su slovenske banke i investicijske kompanije, počeo je prošle godine kada je menadžment odbio dopustiti dubinski uvid (due diligence) kompanije, koji bi omogućio prodaju većinskog udjela hrvatskom rivalu Agrokoru, piše Reuters. Ostavka je došla samo dan prije skupštine Mercatorovih dioničara, koji bi trebali predložiti nove članove Nadzornog odbora – koji bi imali pravo smijeniti članove Uprave.

Prošle godine je 12 lokalnih vjerovnika i investicijskih firmi pokušalo prodati njihovih 52,1 posto udjela u Mercatoru, ali je prodaja propala nakon što Mercator nije dozvolio due diligence najboljem ponuđaču Agrokoru.

Bez povjerenja vlasnika
Prema lokalnim medijima, Agrokor je ponudio 221 euro po dionici, procjenjujući tako vrijednost Mercatora na 832 milijuna eura. Mercator je, međutim, u studenom prošle godine poručio da neće dozvoliti dubinsko snimanje Agrokoru jer je to njihov najveći konkurent u regiji te zbog rizika da bi prodaju zaustavili regulatori u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, gdje su prisutne obje tvrtke.

Mercator također posluje u Albaniji i Bugarskoj. U četvrtak je dionica Mercatora završila trgovinski dan na 125 eura, prije vijesti o kolektivnoj ostavci, dok je blue chip indeks Ljubljanske burze SBI potonuo 0,47 posto.

“Trenutak je preozbiljan i prezahtjevan, Uprava Mercatora želi da se Mercator razvija. Vlasnici će odsad morati preuzeti odgovornost”, izjavio je Debeljak, prenosi Radiotelevizija Slovenije.

Prema njegovim riječima, sazivanje skupštine dioničara znači da vlasnici nemaju povjerenja ni u Upravu ni u Nadzorni odbor te u takvim uvjetima ne mogu nastaviti s radom.

Uprava, koju osim Debeljaka, čine Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović, Peter Zavrl i dva pomoćnika, Aleš Resnik i Jože Sadar, može otići i prije 30. rujna, ako vlasnici to budu tražili, izjavio je Debeljak. Više informacija objavit će danas na stranicama Ljubljanske burze. (Bankamagazin)

Prethodni članakU Zagrebu otvorena 1. međunarodna konferencija vina i vinske industrije L.O.B.I.
Sljedeći članakNajpoznatiji hrvatski uljari najavili Zagreb Wine Gourmet Weekend