Boris Teški: Do 2012. očekujemo novi maloprodajni svjetski lanac

“Do kraja 2009. očekujem pad rasta distributivne trgovine oko 15 posto, što će proračun oslabjeti za 7 milijardi kuna, koje će morati nadoknaditi”, poručio je konzultant Boris Teški, predstavljajući analizu o trgovini na malo do 2012.

U periodu od narednih tri godine Teški očekuje otežanu likvidnost, a eliminiranje onih trgovačkih kuća koje ne investiraju.

Boris Teški
Boris Teški

‘Specijalizacija i vrlo konkretan pristup potrošača bit će ključ opstanka’, poručio je Teški, koji očekuje rast udjela diskontera.

Očekuje i ulazak barem jednog velikog trgovačkog lanca na hrvatsko tržište. Potrošačka košarica smanjit će se za 6 posto, a cijene će rasti za minimalnih jedan posto, u 2010.

‘Trgovačke marke vrlo su dobar indikator gdje smo danas jer smo sa 7 posto udjela došli na 15 posto, a do 2012. bit će preko 22 posto u ukupnoj prodaji’, kazao je.

Ljerka Puljić, prva žena Agrokora, naglasila je da su u Konzumu uspjeli dobro pozicionirati svoju robnu marku, ali im nije previše drago što ona uzima velik dio kolača ukupne prodaje. Do 2012. dodatno će se smanjiti posjeta malim trgovinama, koje nose tek 23 posto prodaje trenutno. Hipermarketi su u posljednjih četiri godine zabilježili rast na 19 posto udjela, a očekuje se daljnji rast što potkrijepljuje podatak da prodaja u supermarketima pada u istom razdoblju po istom postotku na 47 posto.

‘Time se pokazuje da će se rat voditi između hipermarketa i supermarketa’, kazao je Teški.

Puljić se nije složila s njim.

‘Hipermarketi imaju velikih problema s proizvodima izvan sektora hrane’, kazala je Puljić te napomenula da ga se kao format mora presložiti te da je budućnost u velikim supermarketima.

‘S obzirom na veličinu hrvatskih gradova, supermarketi su puno bolje rješenje’, kazala je Puljić. (SEEbiz)

Prethodni članakLjerka Puljić: Agrokor 2010. ne planira akvizicije, najveći potencijal vidi u Srbiji i BiH
Sljedeći članakMirovinski fondovi za redefiniranje načina upravljanja Podravkom