Bračani u kuhinju vraćaju – varenik

"Brački varenik" još prije dvije godine dobio je od Europske komisije oznaku europskog podrijetla čime je upisan u registar izvornosti, a tako je i zaštićen na području cijele Europske unije

Četiri OPG-a s Brača krenula su u revitalizaciju pomalo zapostavljenog otočkog proizvoda – varenika.

“Brački varenik” još prije dvije godine dobio je od Europske komisije oznaku europskog podrijetla čime je upisan u registar izvornosti, a tako je i zaštićen na području cijele Europske unije.

Varenik služi kao dodatak umacima, a proizvodi se posebnim postupkom ukuhavanja soka grožđa. Proces pripreme traje i više od 20 sati tijekom kojih se povećava koncentracija fenolnih spojeva, a ujedno se povećava i antioksidacikski kapacitet.

OPG-ovi Ljubomira Kurtića, Šimice Žuvića, Jakše Cvitanića i Marka Franulića nastoje vratiti varenik u upotrebu i plasirati ga na tržište te polako uspijevaju zaintrigirati zaljubljenike u kulinarstvo.

Varenik se opisuje kao slatka viskozna tekućina medne arome, a koristi se i u pripremi nekih od autohtonih bračkih slastica kao što je kumpet. Dakako, varenik se može koristiti i u pripremi mesnih i ribljih umaka, važan je dio pašticade, gulaša, jela od divljači, a dobro se slaže i kao ukras sladoleda. A brački se OPG-ovi trude predstaviti ga domaćim i stranim gurmanima. Lagano i pomalo stidljivo pojavljuje se i u domaćim dućanima delikatesa.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakAtos proširuje suradnju s AWS-om
Sljedeći članakVindija proizvodi u navijačkom ruhu