BRANDscore: Među top 30 brendova u Hrvatskoj čak 20 domaćih

kolica-proizvodi-midiBRANDscore daje uvid u snagu brenda, a proces brendiranja čini mjerljivim

Agencija za istraživanje tržišta Ipsos Puls lansirala je, u okviru svog BRANDpuls istraživačkog projekta za pregled tržišta i dubinsku analizu ciljnih skupina, indikator snage branda BRANDscore koji je izračunat na temelju marketinških indikatora performansi brenda dobivenih u istraživanju.

BRANDpuls istraživački projekt kreiran je prošle godine upravo u Hrvatskoj te je potom lansiran na četiri tržišta MENA regije (Egipat, Libanon, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati), a 2011. godine na tržište Australije, s planom širenja u 2012. na nova tržišta.

Kako bi omogućili uspoređivanje brendova različitih kategorija proizvoda (oko 60-ak FMCG kategorija s više od 1000 brandova), svojim korisnicima u svim zemljama u kojima je prisutan kreiran je BRANDscore, navode iz Ipsos Pulsa.

Poznavanje snage branda pokazuje koliko je dobro brend definiran i komunicira li se dobro sa svojim potrošačima. BRANDscore daje uvid u snagu brenda, a proces brendiranja čini mjerljivim.

Snaga vlastitog brenda se može usporediti s ostalima brendovima te tako ustanoviti svoju poziciju na tržištu u odnosu na konkurenciju. Što je brend jači na tržištu to je rizik poslovanja niži.

Prema rezultatima BRANDscore-a, u top 30 brendova u Hrvatskoj u prvoj polovici 2011. godine većinom se nalaze domaći brandovi (2/3 ljestvice čine domaći brandovi), koji se na hrvatskom tržištu i u kućanstvima nalaze već godinama.

U samome vrhu ljestvice se nalazi i desetak stranih brandova, od kojih većina i u drugim zemljama regije bilježi visoke rezultate (od zemalja regije BRANDpuls projekt provodi se još u Srbiji i BIH), ističu iz Ipsos Pulsa.

brandscore-top-30-brendova-u-hrvatskoj-ljestvica-2011

* između brendova uključenih u BRANDpuls istraživanje u 1. valu 2011. godine (oko 1000 brendova, podijeljenih u oko 60 kategorija robe široke potrošnje)

Prethodni članakEmco muesli za doručak i biskviti
Sljedeći članakSABMiller kupuje udio u turskom Efesu