Brašno, sok, deterdžent… jeftiniji, a šećer i kava skuplji nego lani

trgovina-polica-midiCijene se svako malo mijenjaju, pa je tako ulje s lanjskih 13,49 kn palo na 9,99 kn, a prošlog je tjedna stajalo 10,99 kn

Porast cijena hrane na svjetskim burzama i najave jesenskih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, građane pozivaju na oprez. Kakva je trenutačna situacija u našim trgovačkim lancima? Provjerili smo cijenu košarice u njih tri i usporedili ih s cijenama potpuno iste košarice s ista 22 proizvoda (koji se mogu pronaći u različitim lancima) prikupljenih prošle godine u kolovozu.

Promjene konstantne
Iz tablice 22 uspoređena proizvoda ima više onih koji su pojeftinili nego onih kojima je cijena porasla. Nije ni čudno s obzirom na pad potrošnje koji je počeo prošle godine. Zbog toga su pale i cijene, neki su tijekom godine pojeftinili još i više pa se danas i malo poskupljenje čini velikim.

Najbolji primjer za takve oscilacije je Zvijezdino suncokretovo ulje koje je prošle godine u ljeti koštalo 13,49 kuna u većini trgovačkih lanaca. Nakon toga cijena mu je pala na 9,99 kuna, a sada je opet porasla na 10,99 kuna.

Zamjetno je i poskupljenje šećera Viro, koji je prošle godine u kolovozu držao cijenu od pet i pol kuna, a sada je ta cijena povećana na više od šest kuna. Cijena Franckove kave ciglice u nekim je lancima porasla.

No, nisu za sve krivi samo trgovci, već i dobavljači koji često trgovcima šalju preporučene cijene. Među proizvodima čija je cijena niža su brašno, sol, sok Juicy i Vegeta koji su jeftiniji u odnosu na prošlu godinu i do 20 posto.

Jeftiniji su i higijenski te proizvodi za čišćenje. Razlika u cijeni vidi se na prašku za rublje koje je prošle godine koštao 42 kune, a sada je 39 kuna, a pogotovo su jeftiniji paketi pelena.

Na hranu se troši najviše
Možda hrana i jest jeftinija u odnosu na ljeto 2009., no ona i dalje za obitelj predstavlja velik trošak, a mnoga kućanstva na nju troše i 60 posto, a neka i više kućnog budžeta. Treba podsjetiti da se cijene u lancima svako malo mijenjaju, tako da nas ne bi iznenadilo ni da već ovoga tjedna neki od proizvoda poskupi ili još pojeftini na akciji. (Večernji list)

Prethodni članakSredstva za tuširanje – Inovacijom do uspjeha i rasta
Sljedeći članakMatej Tomažin, Badel 1862