Carlsberg očekuje pad godišnje dobiti zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom

Obujam prodaje smanjen je 7,8 posto, također u skladu s preliminarnim podatkom objavljenim prošlog mjeseca

Danski proizvođač piva Carlsberg u četvrtak je najavio 15-postotni pad dobiti u ovoj godini zbog očekivane slabije prodaje na ključnim tržištima Kine i zapadne Europe u drugoj polovini godine u vrijeme pandemije.

U drugom tromjesečju prihodi treće pivovare u svijetu, nakon Anheuser Busch InBeva i Heinekena, pali su 15 posto, na 15,9 milijardi danskih kruna (2,5 milijardi dolara), čime je potvrđen preliminarni podatak objavljen u srpnju.

Obujam prodaje smanjen je 7,8 posto, također u skladu s preliminarnim podatkom objavljenim prošlog mjeseca.

Izvješće ne uključuje podatke o dobiti u drugom tromjesečju.

U prvoj polovini godine organski prihodi pali su 12 posto, na 28,83 milijarde kruna.

Organska operativna dobit smanjena je 8,9 posto, na 4,61 milijardu kruna. 

Ukupni obujam prodaje pao je 7,7 posto.

Kompanija je u travnju povukla smjernice za ovu godinu a danas je objavila da očekuje pad ovogodišnje organske operativne dobiti u rasponu od 10 do 15 posto.

Iako su se potrošači na ključnim tržištima Kine i zapadne Europe vratili u barove i restorane, ograničenja uvedena radi suzbijanja korona virusa vjerojatno će utjecati na prodaju do kraja godine, napominju u danskoj tvrtki.

Kinesko tržište, najveće po obujmu prodaje, dobro je započelo treće tromjesečje, no prodaja u posljednje vrijeme ponovo slabi zbog opetovanog uvođenja ograničenja u pojedinim dijelovima zemlje, navodi se u izvješću..

U zapadnoj Europi prodaja u barovima i restoranima postupno se oporavlja, no vjerojatno se neće vratiti na normalnu razinu do kraja godine, ističu u Carlsbergu.

„Svjesni da smo suočeni s novom tržišnom stvarnošću, uključujući izmijenjene preferencije potrošača i smanjenju razinu aktivnosti u trgovinama, poduzimamo mjere kako bismo prilagodili poslovanje novim okolnostima”, rekao je izvršni direktor Cees ‘t Hart.

Kompanija je obustavila drugu tranšu otkupa dionica i priopćila da će ukinuti neodređeni broj radnih mjesta u sjedištu u Kopenhagenu.

(Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOtvoren novi supermarket Tommy u Donjem Prološcu
Sljedeći članakMljekari i proizvođači sira pet godina uzastopno ostvarili neto dobit