Carrefour se za 1,6 mlrd. dolara širi u Rusiji

Najveći europski trgovački lanac kupuje ruske konkurente tvrtke Sedmi kontinent i Mcapital

Najveći europski trgovački lanac Carrefour ovoga će tjedna ponuditi oko 1,6 milijardi dolara za rusku tvrtku Sedmi kontinent i pripadajuću diviziju za nekretnine MCapital, poručuju u investicijskoj banci Renaissance Capital, a prenosi Bloomberg.

Naime, još su prošloga tjedna ruske novine Kommersant objavile da je francuski Carrefour potpisao preliminarni sporazum s većinskim vlasnikom Aleksanderom Zanadvorovim o kupnji 75-postotnog udjela u Sedmom kontinentu i 95 posto u MCapitalu. Carrefour bi, prema napisima u Kommersantu, konačnu ponudu za tvrtku Sedmi kontinent trebao uputiti 15. svibnja nakon što završi s procjenom imovine toga šestog po veličini ruskoga prehrambenog trgovačkog lanca. Prema procjenama nekih analitičara, Carrefour bi za Sedmi kontinent i MCapital mogao ponuditi između 1,53 i 1,6 milijardi dolara, uključujući i 610 milijuna dolara duga, a riječ je o većem iznosu od 1,25 milijardi dolara, o kojem je Kommersant pisao još u veljači. Aleksej Šavenzov, glasnogovornik Carrefoura u Rusiji, kao ni njegova kolegica Vlada Baranova iz Sedmog kontinenta nisu željeli potvrditi niti odbaciti procjene analitičara o visini ponude. Sedmoj kontinent je na kraju prvog tromjesečja raspolagao sa 181.500 četvornih metara prodajnog prostora, a od toga su 29 posto supertrgovine. MCapital je vlasnik 65 trgovina, od toga 175.000 četvornih metara prodajnog prostora u Moskvi, uključujući i supermarkete. Dok dugovanja Sedmog kontinenta iznose oko 450 milijuna dolara, MCapital ima 160 milijuna dolara dugovanja, procjenjuju stručnjaci investicijske banke Renaissance Capital. Međutim, neki analitičari napominju da se akvizicija ne bi poklapala s poslovnim modelom Carrefoura jer Sedmi kontinent slovi kao luksuzni lanac trgovina, dok se Carrefour u prvom redu kupcima prezentira kao jeftinija alternativa.

dionice-carrefouraS druge strane dio stručnjaka smatra da Carrefourova akvizicija Sedmog kontinenta ipak ima smisla jer francuska tvrtka već ima trgovačke lance u Brazilu i Kini, a do kraja godine namjerava ući i u Indiju, no prije toga planira ekspanziju u Rusiji. Stoga i ne čudi da je prije Sedmog kontinenta Carrefour lani bio zainteresiran i za kupnju ruskoga trgovačkog lanca Lente, a za koju su konkurirali američki Wal-Mart, finski Kesko i hrvatski Agrokor. Inače, Carrefour u matičnoj Francuskoj ima više od 5500 trgovina. Predsjednik Uprave Lars Olofsson nastoji unaprijediti poslovanje Carrefoura na matičnom tržištu gdje tvrtka generira 40 posto prihoda. U travnju su u Carrefouru izvijestili o podbačaju rezultata poslovanja za prvo tromjesečje, koji je završio prvim padom prihoda u posljednjih šest godina, a glavni razlog tome je smanjena potražnja francuskih i španjolskih potrošača. Prihodi Carrefoura za prva tri mjeseca ove godine spali su 2,8 posto, na 22,7 milijardi eura, što je više od 1,7 posto koliko su prognozirali analitičari. U istom razdoblju prošle godine prihodi su iznosili 23,4 milijarde eura. U Upravi su također bili izvijestili da ne očekuju znatno poboljšanje rezultata prodaje ni u drugom tromjesečju. Kako bi potaknula rast prodaje, Uprava francuske kompanije je za ovu godinu najavila 600 milijuna eura vrijedne investicije nakon što je lanjsku poslovnu godinu Carrefour zaključio 45-postotnim padom neto dobiti na 1,27 milijardi eura. (pd)

Prethodni članakNarodni trgovački lanac izabrao upravu i nadzorni odbor
Sljedeći članakMaraska smanjila gubitak