Carrefour zabilježio 74-postotni pad neto dobiti u 2009.

carrefour-ftdDrugi po veličini svjetski maloprodajni lanac u 2009. je ostvario 327 milijuna eura neto dobiti

Francuski maloprodajni div Carrefour priopćio je u petak da je u prošloj godini zabilježio pad neto dobiti za 74 posto, što je posljedica troškova restrukturiranja u visini milijardu eura, povezanih sa zatvaranjem trgovina u Italiji i naporima usmjerenim na preustroj tvrtkinog posrnulog poslovanja u Francuskoj.

Taj je drugi po veličini svjetski maloprodajni lanac nakon američkog Wall Marta priopćio da je u 2009. ostvario 327 milijuna eura neto dobiti, nakon 1,27 milijardi eura u godini ranije.

Troškovi reorganizacije poslovanja iznosili su ukupno 1,07 milijardi eura, uključujući 766 milijuna eura troškova povezanih s prilagodbom vrijednosti nematerijalne imovine, uglavnom u Italiji, 172 milijuna eura troškova restrukturiranja, te 66 milijuna eura vezanih uz Carrefourov plan preustroja.

Prihodi su istodobno umanjeni za jedan posto na 87,38 milijardi eura. Dok je u Francuskoj, Europi i Aziji zabilježen pad prodaje, u Latinskoj je Americi ona porasla.

Izvršni direktor Lars Olofsson kazao je da će 2010. također biti izazovna godina ali je dodao da se nada da će promjene pridonijeti rastu prodaje. “U 2009. smo ostvarili svoje ciljeve i postavili temelje za budućnost Carrefoura”, stoji u njegovom priopćenju. (H)

Prethodni članakTriGranit: Otvaranje šoping centra Arena krajem godine
Sljedeći članakGubitak Pivovarne Laško 39,6 milijuna eura