Četiri vrste namaza za sve ukuse

Paštete ostvaruju 32% količinskog udjela u ukupnoj strukturi kategorije namaza, 25% pripada sirnim i mliječnim namazima, zatim slijede voćni namazi s 24% udjela te čokoladni namazi s 20% količinske prodaje.

U grupu kategorija namazi uključeni su čokoladni namazi, paštete, sirni i mliječni namazi te voćni namazi. Čokoladni namazi se mogu konzumirati u obliku u kojem jesu ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima. Paštete mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća, a uključene su i zamjene za paštete. Nalazimo ih na policama i u hladnjaku. Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni su od sira ili svježe mliječne kreme, te se skladište isključivo u rashladnim uređajima. Ovdje su uključeni i nemliječni sirni namazi koji su napravljeni od zamjenskih sastojaka kao što je tofu. Voćni namazi obuhvaćaju sve vrste marmelada i džemova.

Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija namaza u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u promatranom razdoblju od siječnja 2022. do prosinca 2022. godine u odnosu na godinu prije. Paštete ostvaruju 32% količinskog udjela u ukupnoj strukturi kategorije namaza, 25% pripada sirnim i mliječnim namazima, zatim slijede voćni namazi s 24% udjela te čokoladni namazi s 20% količinske prodaje. Moderni formati trgovine nose 69% ukupne prodaje namaza, dok je tradicionalna trgovina zastupljena s 31%. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, vodeća tri proizvođača nose 43% ukupne količinske prodaje kategorije, a oni su (abecednim redom): Belje, Gavrilović i Podravka.

Prethodni članakVrijednost za vrijeme
Sljedeći članakUTIL: Zabranu rada nedjeljom treba revidirati