Cibaria sana – Hrana kao lijek

Asortiman trgovine Cibaria sana, što u prijevodu s latinskog znači zdrava hrana, proizvodi su hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a nudi se sve: od domaćih jaja, tjestenina, šalši, vina, pa preko suhomesnatih proizvoda, začina, kolača, sve do bogatog izbora bezglutenskih proizvoda.

Obitelj je prije svega zajednica u kojoj se rađamo, u kojoj odrastamo, čiji se članovi međusobno podržavaju i potpomažu. Ona nam pruža prijeko potreban zalet u svijet odraslih te nam u svakom smislu nastoji dati krila za samostalan let kroz život. Obitelj povezuju zajedničke vrijednosti, interesi, a nerijetko se dogodi da unutar nje nikne i kakvo poduzeće kao svojevrsna produljena zajednica ljudi povezanih, ovoga puta zajedničkim poslovnim interesima koji surađuju kako bi ostvarili određenu dobit.

Uzor u osmišljavanju asortimana Jelčićima su bili slični dućani u koje već godinama dostavljaju sokove vlastite proizvodnje

U svijetu, ali i kod nas, obiteljska poduzeća predstavljaju sve popularniju i često zastupljenu formu vlasničkog organiziranja i upravljanja poslovanjem te čine okosnicu razvoja sveukupnog gospodarstva. Poduzetnici okupljeni u obiteljskoj tvrtki svjesni su njenih prednosti odnosno činjenice da svi rade kako bi sačuvali stečeno i predani su čak i odricanju za račun prosperiteta poduzeća.

Upravo jedna takva prosperitetna je i priča obitelji Jelčić iz plodne doline rijeke Neretve čiji počeci sežu u 1985. godinu kada su se roditelji današnjih dostojnih nasljednika, kao uostalom i mnogi poljoprivrednici u tom kraju, počeli baviti uzgojem mandarina. Nakon što su, moglo bi se slobodno reći, usavršili svoj posao s mandarinama, prije nešto više od 10 godina odlučili su se okušati i u uzgoju aronije te ujedno postali prvi poljoprivrednici u svom kraju koji su je preradili u sok dobiven hladnim prešanjem svježe ubranih bobica najviše kvalitete, bez dodataka šećera i konzervansa. Proizvodnja sokova, ispostavilo se naknadno, postalo je ono što će snažnije pokrenuti obiteljski biznis vrijednih Jelčića. “U početku aroniju smo na preradu vozili do Pakraca, ali dobivenim sokovima nismo bili zadovoljni pa smo odlučili otvoriti vlastiti pogon”, govore Sara i Ivan na čiju je inicijativu 2017. asortiman dodatno proširen pa sada iz njihovog pogona u Metkoviću godišnje izlazi 70.000 litara raznih sokova, a uz aroniju tu su hladno prešani sokovi od jabuke i aronije, mandarina, šipka i divljeg šipka, sve pod brendom Naronija.

ISPUNJENJE ŽELJA
Sve je prirodno vodilo tome da dobivene sokove počnu plasirati diljem Hrvatske, naročito u Zagreb, a jedino područje koje im se činilo zakinutim bio je upravo njihov rodni kraj. “I naši su sugrađani sve svjesniji važnosti zdrave prehrane i dobrobiti namirnica kao što je sok od aronije, a mi smo upravo na našem području bili manje zastupljeni. Stoga smo si u u siječnju ove godine konačno ispunili želju i otvorili dućan u kojem nudimo brojne kvalitetne isključivo hrvatske proizvode proizvođača koje smo upoznali na sajmovima”, navode supružnici Jelčić pojašnjavajući kako su im uzor u osmišljavanju asortimana bili slični dućani u koje već godinama dostavljaju vlastite proizvode.

Asortiman njihove trgovine nazvane Cibaria sana, što u prijevodu s latinskog znači zdrava hrana, proizvodi su hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a nudi se sve: od domaćih jaja, tjestenina, brašna, šalši, vina, pa preko jaja, suhomesnatih proizvoda, začina i začinskog bilja, voća i povrća, meda, kolača, sve do bogatog izbora bezglutenskih proizvoda.

Na pitanje zašto su se odlučili upravo ovom segmentu pokloniti toliku pažnju, supružnici ističu kako su u svakodnevnom životu primijetili da je upravo preosjetljivost na gluten postala problem broj jedan kad je o pravilnoj prehrani riječ. Zbog zahtjevnog modernog načina života i izazova s kojima se svakodnevno susrećemo oni svojim kupcima stoga u bezglutenskom asortimanu nude brašno, ali i mlince, kolače, čokoladice, kaše, ulja, pahuljice, kekse kao i razne mješavine za tijesta.

SAMO DOMAĆE
Cijeli im proces prikupljanja dokumentacije i ispunjenja raznih administrativnih uvjeta nije predstavljao preveliki izazov, a sve skupa nije im uzelo niti previše vremena, slažu se supružnici Sara i Ivan. Stoga im niti prostor koji su uzeli u najam, a koji se nalazi u prometnom dijelu Metkovića i ima vlastiti parking, nije bilo problem urediti prema vlastitim željama i vizijama te uz pomoć pouzdanog stolara. Ponuda isključivo domaćih proizvoda izdvaja ih od drugih dućana u njihovom gradu, a da su na pravom putu dokazuju oduševljene reakcije kupaca koji im, osim iz Metkovića i okolice, dolaze i iz obližnje Hercegovine. Mladi par na pozitivne reakcije nastoji odgovoriti još boljom uslugom, ali i proširenjem asortimana prema željama kupaca.

Sok aronije svojim kupcima preporučuju za poboljšanje krvne slike, kao preventivu za očuvanje zdravlja, ali i kao dopunu kod kompliciranijih medicinskih zahvata

Supružnici, kao uostalom i cijela obitelj Jelčić, i dalje su posvećeni uzgoju aronije čiji sok svojim kupcima preporučuju za poboljšanje krvne slike, kao preventivu za očuvanje zdravlja, ali i kao dopunu kod kompliciranijih medicinskih zahvata. Baveći se uzgojem došli su do spoznaje kako je aroniju, među ostalim,  poželjno konzumirati za snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, a ona djeluje i protuupalno s obzirom na to da njeni svježi plodovi imaju najsnažniji antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem. Ovu izdržljivu, i što je još značajnije, ljekovitu biljku, kao i drugo voće, za sada uzgajaju na 5.000 četvornih metara poljoprivrednih površina, a pogon za preradu smješten im je u Poduzetničkom inkubatoru u Pločama.

Ova mlada, ali iskusna poduzetnička obitelj, rado dijeli savjete o pokretanju i vođenju posla prerade voća i proizvodnje sokova i s pravom se ponose svime postignutim jer vlastitu tvrtku i brend sokova prepoznat u cijeloj Hrvatskoj uspješno grade već sedam godina.
Njihov najnoviji pothvat, dućan Cibaria sana, koji je kupcima na raspolaganju od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati i subotom od 7 do 17, za sada zapošljava dvoje djelatnika. Jelčići ne planiraju na tome stati i za sada otkrivaju tek kako su im želja trgovine i u drugim gradovima, a za početak ciljaju na Dubrovnik. Uz odlične temelje i korijene koje vuku iz poduzetničke obitelji, glavni motivatori su im njihovi nasljednici Marla i Maro.

Prethodni članakPranje posuđa je popularan sport među Hrvatima
Sljedeći članakSeminar o Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi