Cigarete: Noviteti privlače potrošače

Iako je hrvatsko tržište cigareta u padu i javno oglašavanje duhanskih proizvoda zabranjeno, proizvođači pokušavaju pridobiti nove potrošače uvođenjem novih brendova i varijanti

Prvi oblici cigareta potječu iz Srednje Amerike i bili su oblikom slične cigarama. Pojavile su se oko 9. stoljeća, a konzumirali su ih Maye i Azteci u svojim raznim ritualima.

Na početku su se za motanje koristile razne biljke, a papir je uveden tek u Španjolskoj oko 17. stoljeća te su cigarete poprimile izgled najsličniji današnjem.

Velika revolucija u proizvodnji cigareta vezana je uz 1880. godinu kada je izumljen stroj za proizvodnju cigareta. Prije tog izuma cigarete su se motale ručno i vješt radnik je mogao proizvesti u prosjeku četiri cigarete u minuti, dok je stroj imao kapacitet od 120 cigareta u minuti.

Ovo je slikovit prikaz važnosti inovacija u duhanskoj industriji nakon koje je počeo veliki porast konzumacije duhana u obliku cigareta.

OBUHVAT KATEGORIJE
Danas kategorija cigareta obuhvaća sve vrste cigareta koje su napravljene od tanko rezanog duhana zamotanog u papir. Cigarete s filterom i bez filtera su uključene u kategoriju, dok duhan za lule, duhan za motanje, cigare i cigarillosi nisu sastavni dio kategorije prema Nielsenovoj klasifikaciji.

Važno je napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena prodaja cigareta u ugostiteljstvu, automati s cigaretama kao niti veleprodaja, institucionalna prodaja, diskonti i cash&carry.

Promatrajući količinsku prodaju kategorije cigareta možemo vidjeti blaži pad nego što je bio proteklih godina. U usporedbi zadnjih 12 mjeseci (ožujak 2012. – veljača 2013.), s istim periodom prethodne godine, količinska prodaja je manja za 2,6% i iznosi 5,85 milijardi komada odnosno 291 milijun kutija.

Vrijednosna prodaja u tom je periodu iznosila 5,48 milijardi kuna. Rast cijena koji je uzrokovan povećanjem trošarina rezultirao je porastom ukupne vrijednosti kategorije od 1,54% u usporedbi s prethodnom godinom.

TRADICIONALNI KANAL PRODAJE
Cigarete su kategorija s izraženijom sezonalnosti. Zbog dolaska velikog broja turista u ljetnim mjesecima prodaja je znatno viša. Sezona 2012. godine bila je “produžena” povoljnim vremenskim uvjetima, te je kao posljedica toga u Dalmaciji zabilježen rast prodaje od 3%. U svim ostalim regijama bilježi se pad koji je najviše vidljiv u Središnjoj Hrvatskoj (7,6%, ne uključujući Zagreb).

“Tradicionalna trgovina” je za ovu kategoriju glavni kanal prodaje s gotovo 77% udjela u količinskoj prodaji, što je različito od većine kategorija u kojima “moderna trgovina” ima sve veću važnost.

Kiosci s 31,3% udjela su na prvom mjestu, dok su iza njih srednje trgovine mješovitom robom (50 – 100 m2) s 19,3%, male trgovine mješovitom robom (do 50 m2) s 14,1%, te velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 12,2% prodajnog udjela.

U “modernoj trgovini” supermarketi (301 – 2500 m2) imaju najveći udio s 9,7%, te benzinske postaje (9,4%), a hipermarketi (iznad 2500 m2) imaju samo 4% udjela u količinskoj prodaji.

Vodeći proizvođači cigareta na hrvatskom tržištu su TDR (Avangard, Benston, Filter 160, Kolumbo, Largo, MC, Ronhill, Walter Wolf, York) i Philip Morris International (L&M, Marlboro, Muratti, Partner, Philip Morris, Virginia, Chesterfield), dok su na tržištu još prisutni i Imperial Tobacco (Gauloises, Paramount, Style, Davidoff, West), Japan Tobacco International (Camel, LD, Sobranie, Winston) i British American Tobacco (Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Rothmans, Vogue).

PODJELA CIGARETA
Osnovna podjela cigareta je prema jačini i formatu. Najvažnija podjela prema starim nazivima, koja je definirana udjelom katrana u cigaretama na “full flavor” (preko 9 mg), “light” (6-8 mg), “super light” (4-6 mg) i “ultra light” (do 3 mg), u duhanskoj se industriji više ne koristi zbog nove zakonske regulative.

Zbog lakšeg razumijevanja u ovom slučaju ipak ćemo koristiti navedenu podjelu. U Hrvatskoj se bilježi najveća prodaja “light” cigareta s 56,2%, a nakon njih dolaze “full flavor” s 33% udjela. U usporedbi s prošlom godinom “full flavor” segment bilježi pad od 10%, što je generiralo pad cijele kategorije, dok je 9,5% prodanih cigareta “super light”, a samo 1,2% “ultra light”.

Većinu kategorije cigareta čine “king size” (standardna veličina) cigarete s količinskim udjelom od 76%. Zatim slijedi 100’s segment, koji bilježi rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu, i sada ima ukupni udio od 20%. Slims (2,5%) i super-slims (1,2%) imaju mali udio, ali bilježe jako veliki porast.

Iako je hrvatsko tržište cigareta u padu i javno oglašavanje duhanskih proizvoda zabranjeno, proizvođači pokušavaju pridobiti nove potrošače uvođenjem novih brendova i varijanti. Jedan od primjera je značajan porast slims (35%) i super-slims (86%) segmenata u odnosu na prošlu godinu.

Veliki dio pušača prelazi na rezani duhan za motanje koji svrstavamo u drugu kategoriju i bilježi značajan rast, ali to je tema za neku od sljedećih analiza.

Kristian Anić-Kaliger
Voditelj klijenata

Prethodni članakValicon: Prvo regionalno istraživanje o kupovnom procesu potrošača
Sljedeći članakBritish American Tobacco (BAT)