Petar Matijević i Miodrag Kostić zainteresirani za PKB

pkb-poljoprivredna korporacija beograd- midiMinistarstvo privrede i Grad Beograd dogovorili su s bankama reprogram dugova Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) jer još nije završena procjena vrijednosti kapitala tog poduzeća za 2015. godinu, piše Blic.

Kako je navedeno, imovina je procijenjena na 303 milijuna eura, ali će je budući kupac kupiti za umanjenu vrijednost koja ne bi trebalo biti veća od 91 milijun eura jer će država preuzeti dugove te kompanije od 70 milijuna eura.

Kako na tenderu nije bilo zainteresiranih za kupovinu PKB po cijeni od 154 milijuna eura, što je 51 posto procijenjene vrijednosti kapitala u 2014. godini, prema zakonu će uslijediti pokušaj prodaje za 30 posto tržišne vrijednosti.

“Cijena od 154 milijuna eura je bila previsoka za srpske firme, a strane nisu htjele da uđu u posao jer se boje kako će biti riješen problem vlasništva nad skoro 18.000 hektara zemlje. Pored niske cijene, prednost je i to što će dugove preuzeti država”, rekao je sugovornik iz Vlade Srbije.

Vlasnik Mesne industrije “Matijević” Petar Matijević je za Blic rekao da prilikom određivanja prvobitne cijene od 154 milijuna eura država nije vodila računa o drastičnom padu cijene poljoprivrednih proizvoda i da to stvara rizik od ulaganja u tu oblast.

Matijević je rekao da je zainteresiran za taj kombinat ali da će tek kada bude raspisan tender moći reći hoće li se prijaviti sam ili s konzorcijskom koji je osnovao s Miodragom Kostićem kako bi došli u posjed PKB-a.

Ministar privrede Željko Sertić je rekao da je za državu najvažnije da s bankama dogovori odlaganje naplate dugova i da će to omogućiti da PKB nastavi s radom i da ne ode u stečaj.

Predstavnici Samostalnog sindikata PKB-a smatraju da Vlada namjerno umanjuje vrijednost tog poduzeća kako bi se nekom na rasprodaji dalo veliko bogatstvo. Počelo je prijavljivanje za socijalni program po kojem će radnici po godini staža dobiti 300 eura. (SEEbiz.eu/Blic.rs)

Prethodni članakBarilla povećala profit za 14 posto
Sljedeći članakLipanj 2016.