Čisto i meko, ali ne i pozitivno

Sredstva za pranje i održavanje rublja ostvarila su u zadnjem godišnjem mjerenju znatan pad vrijednosti prodaje, što su omekšivači za rublje samo donekle ublažili s količinskim rastom od 1%

Sredstva za pranje i održavanje rublja su kategorija proizvoda bez kojih ne može funkcionirati niti jedno kućanstvo. Unatoč tome, smanjena kupovna moć hrvatskih građana već dugi niz godina limitira potrošnju pa čak i u tako neizostavno važnim kategorijama.

Prema podacima o prodaji, koji ne obuhvaćaju Cash&Carry, ljekarne i diskontne trgovine (Lidl), kategorija sredstava za pranje i održavanje rublja u zadnjih je 12 mjeseci (srpanj 2013. – lipanj 2014.) ostvarila ukupnu količinsku prodaju od 42.591,6 tona, dok je vrijednosna prodaja pritom iznosila 583,2 milijuna kuna.

Od pozitivnih pokazatelja može se jedino izdvojiti stidljivi rast količinske prodaje kod omekšivača za rublje od 1%, no ni to nije uspjelo zaustaviti vrijednosni pad.

Ipak, to je još uvijek bolji rezultat od sredstava za pranje rublja koja su u minusu po oba prodajna parametra.

Glavni kanal prodaje u ovoj kategoriji, koju karakterizira izrazita dominacija brendova te relativno mali udio proizvoda trgovačke marke, su supermarketi i hipermarketi.

SREDSTVA ZA PRANJE RUBLJA
Ovi proizvodi su namijenjeni za pranje odjeće, u perilici rublja ili za ručno pranje. Mogu biti u obliku tekućine ili gela, praška, tablete, kreme ili paste, te kapsule i sapuna. U kategoriju nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Henkel (Persil, Perwoll), Labud (Oliver), Procter&Gamble (Ariel, Dreft), Reckitt Benckiser (Woolite), Saponia (Faks Helizim, Bioaktiv) te trgovačke robne marke koje same nose 8% količinske prodaje.
Kategorija sredstava za pranje rublja je u godišnjem periodu srpanj 2013. – lipanj 2014. zabilježila negativno ostvarenje. Količinska prodaja je u tom periodu iznosila 29.005,3 tone što je za 2,7% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Vrijednosna prodaja je istodobno zabilježila izraženije smanjenje od 5,2% uz ukupnu prodajnu vrijednost od 418.753.600 kuna.
Dominantan tip sredstava za pranje rublja (73,8%) je prašak. Slijedi tekućina/gel s 24,9% udjela i kapsula s 0,9%. Glavni kanal za prodaju ovih proizvoda su supermarketi s udjelom od 37% te hipermarketi s 26%, nakon kojih dolaze velike trgovine mješovitom robom (14%), srednje trgovine mješovitom robom (11%), drogerije (8%) i male trgovine mješovitom robom (4%).

Čisto i meko, ali ne i pozitivno

OMEKŠIVAČI ZA RUBLJE
Ovi proizvodi su namijenjeni za omekšivanje i održavanje odjeće i tkanina, a koriste se nakon procesa pranja, pri kraju ispiranja. Mogu biti koncentrirani i nekoncentrirani. U kategoriji nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Henkel (Silan), Procter&Gamble (Lenor), Saponia (Ornel), Unilever (Coccolino) te trgovačke robne marke koje same nose 7% količinske prodaje.
Omekšivači za rublje u promatranom su periodu zabilježili blagi rast prodanih količina (+1%) na ukupno prodanih 13.586,3 tone. Vrijednosno to nije izgledalo tako dobro s obzirom na pad od 5,1% s ukupnom prodajom koja je iznosila 164.546.700 kuna. Prema koncentraciji proizvoda omekšivači za rublje se dijele na koncentrirane koji čine 95,2% kategorije i nekoncentrirane koji zauzimaju preostalih 4,8%. I u plasmanu ove kategorije vodeći kanal distribucije su supermarketi s 36% udjela te hipermarketi s 25%. Potom dolaze velike trgovine mješovitom robom (15%), srednje trgovine mješovitom robom (10%), drogerije (10%) i male trgovine mješovitom robom (4%).

Čisto i meko, ali ne i pozitivno
Analizu pripremio:
Jura Horvat

Prethodni članakVindija obilježila Svjetski dan školskog mlijeka
Sljedeći članakSkoro pola domaćinstava rublje pere svakodnevno