Čokolada – Leaflet report: Zaustavljen rast promocija

Čokoladni proizvodi jedna su od rijetkih kategorija u kojoj tip promocije snižene cijene u zadnjih 12 mjeseci nije zabilježio rast, nego minimalan pad, s 50% na 49% udjela u broju promocija, dok je redovna cijena ostvarila 3% rasta i sada drži 46% udjela

U okviru analize kretanja u kategoriji “Čokolada” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu listopad 2016. – rujan 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

U zadnje dvije godine u kategoriji čokoladnog asortimana (uključeni i čokoladni namazi) oglašavalo se 125 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

SVAKI ČETVRTI KRAŠ
Trgovačke marke u zadnje dvije godine drže stabilnih 7% udjela u broju promocija.

Ipak, dominacija brendova je više nego očita, a vodeća marka je Kraševa Dorina koja je uz 2% rasta na kraju ovogodišnjeg rujna imala 18% udjela u broju promocija.

Nijanse dijele drugo i treće mjesto koje su s 11% zauzeli Kanditov Kandi, koji je rastao za 2%, te Mondelezova Milka s 1% rasta na razini godine.

Zadržavši 8% udjela brend Kandit je na četvrtom mjestu, a na 7% je ostao Koestlin.

Minimalan pad ostvario je šestoplasirani brend Kraš te sada ima 5%, a slijedi Podravkina Lino lada koja je zadržala 3%, dok je Mikado (Zvečevo) kliznuo s lanjskih 5% na sadašnjih 2% udjela.

Isto toliko ima Nutella, a jedva vidljivih 1% udjela ima još i brend Schogetten njemačkog proizvođača Ludwig Schokolade (Krüger Group).

Shodno ovom poretku, u konkurenciji proizvođača na vrhu se nalazi Kraš kojem pripada svaki četvrti oglas kategorije čokoladnih proizvoda u zadnje dvije godine. Potom dolazi osječki Kandit koji je s 2% rasta došao na 19% udjela i čvrste druge pozicije, dok je trećeplasirani Mondelez International koji je ostvario minimalan rast te sada ima 11% udjela u broju promocija.

Zadržavši 7% na četvrto se mjesto plasirao bjelovarski Koestlin, a slijedi ga još jedan globalni igrač, talijanski Ferrero, koji je ostvario minimalan rast na 5%.

Po 3% pak imaju zadnja dva proizvođača na ovoj listi: Zvečevo, koje je u minusu od 4% u odnosu na lani, te Podravka, koja je ostala na istome.

GUSTO KOD TRGOVACA
Kod trgovaca poredak je vrlo gust, a na vrhu, za nijansu ispred ostalih, nalazi se Spar s 10% udjela u broju promocija uz rast od 1% u odnosu na lani.

Isto toliko rasta ostvario je i drugoplasirani Tommy koji ima 9% udjela, a zatim imamo dvije skupine trgovaca: prvu sa 6% udjela u kojoj se nalaze KTC, Ultragros i Metro, te drugu s 5% u kojoj su Konzum, Plodine, Billa i Kaufland.

Ostali trgovci kumulativno su povećali svoj udio u broju promocija s lanjskih 41% na aktualnih 43%.

Čokoladni proizvodi jedna su od rijetkih kategorija u kojoj tip promocije snižene cijene u zadnjih 12 mjeseci nije zabilježio rast, nego minimalan pad, s 50% na 49% udjela u broju promocija, dok je redovna cijena ostvarila 3% rasta i sada drži 46% udjela.

Ostali tipovi promocije istodobno su pali sa 7% na 4% udjela.

Prethodni članakBlagdanska košarica: Sve bogatija i sve ranija ponuda
Sljedeći članakHa-Em: Upornost se ipak isplati