Čokolade za kuhanje: Kraš vodeći, rastu trgovačke marke

cokolada-za-kuhanje-melting-ftdPoznato je da je čokolada, pogotovo tamna, izvor različitih kemijskih spojeva od kojih neki djeluju na središnji živčani sustav te potiču lučenje hormona koji izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva.

Čokolade se dijele na gorku, mliječnu, čokoladu za prelijevanje, obogaćenu (ne brkati s čokoladom s dodacima), bijela (koja po svom sastavu i nije prava čokolada jer se koristi umjetna aroma čokolade) te čokoladu za kuhanje.

cokolade-za-kuhanje-graf-udjeli-largePo podacima GfK Panela kućanstava čokolade za kuhanje bilježe rast količinskog i vrijednosnog udjela unutar cijele kategorije čokolada.

U periodu od rujna 2009. pa do kolovoza 2010. kategoriju čokolada je kupilo 96 posto hrvatskih kućanstava, dok je njih 75 posto u istom analiziranom razdoblju kupilo čokoladu za kuhanje. To je porast od šest posto u odnosu na isti period prošle godine. Osim broja kupaca porasla je učestalost kupovine čokolada za kuhanje i to za 12 posto.

Ono što je znakovito i očito iz prikaza koji slijedi je da su i količinski i vrijednosni udjeli trgovačkih robnih marki u porastu kod čokolada za kuhanje. Naime, trgovačke robne marke na ukupnom tržištu robe široke potrošnje bilježe rast.

cokolade-za-kuhanje-graf-trgovacke-marke-largeKod čokolada za kuhanje udio trgovačkih robnih marki još je izraženiji i porastao je s 38 posto u periodu rujan 2008. – kolovoz 2009. na čak 50 posto u istom periodu ove godine.

Vodeće trgovačke robne marke u ovom segmentu su Konzum i Kaufland, a odmah nakon njih slijedi Lidl.

Za pretpostaviti je da je na ove, po čokolade, pozitivne promjene utjecaja imala i trenutna kriza. Naime istraživanja GfK pokazuju da je kriza utjecala na navike hrvatskih građana. Isto pokazuju i podaci GfK panela kućanstava.

Vrlo je vjerojatno da su pod utjecajem smanjene osobne potrošnje hrvatski građani kolače iz slastičarni zamijenili onima iz kućne radinosti.

Uvjerljivi primat na tržištu čokolada za kuhanje i dalje drži domaći proizvođač Kraš. U prilog tome idu i diskusije po internetskim forumima. Već samo površan pogled na forume pokazuje da su hrvatski potrošači vjerni domaćim proizvođačima u kojima su našli zadovoljavajući omjer cijene i kvalitete.

Kao što je vidljivo iz prikaza niže, sama kategorija čokolade bilježi rast količinske i vrijednosne potrošnje u 2010. godini, a isti pozitivan trend prate i čokolade za kuhanje.

cokolade-za-kuhanje-indeks-udjela-largeGfK Panel kućanstava je kvantitativno, kontinuirano istraživanje tržišta temeljeno na praćenju potrošačkih navika kućanstava na tržištu robe široke potrošnje.

Kupovine kućanstava se prate kroz dulje vremensko razdoblje uz primjenu stalne istraživačke metode. U Hrvatskoj se ova vrsta istraživanja provodi od 2000. godine. Osim standardnih analiza u istraživanju se radi i cijeli niz specijalnih analiza koje su primjenjive kako na praćene kategorije  (njih 70-ak) tako i na lance na hrvatskom tržištu.

Prethodni članakKupovna moć Hrvata tek oko trećine europskog prosjeka
Sljedeći članakGran Turismo 5 u Tisak media centru