Čokoladni asortiman: S prstima u čokoladi

Najprodavanija linija čokoladnog asortimana su čokoladne table koje čine 70,1% ukupnih količina kategorije te koje u odnosu na prošlu godinu bilježe rast od nemalih 14%

Prije nekoliko dana sam negdje pročitala da će svijetom u idućih sedam godina zavladati nestašica kakaa. Da nestane čokolade?! Ne želim ni misliti o tome…

Moj strah za nestašicom čokolade ipak je umirilo saznanje da veliki proizvođači čokolade ulažu velika sredstva u plantaže kakaovca te imaju pozamašne zalihe pa se nekako nadam da je predviđanje iz prve rečenice ipak neutemeljena novinska patka.

Volite li čokoladu? Većina nas obožava čokoladu, ali je često izbjegavamo (ili barem tako kažemo) zbog straha od debljanja ili stoga što smatramo da će nam šećer iz čokolade kvariti zube i tomu slično.

No, osim iznimnog okusa, čokolada ima i korisne funkcije. Istraživanjima je dokazano da čokolada, među ostalim zdravstvenim benefitima, smanjuje razinu hormona stresa te stimulira proizvodnju hormona sreće, jača imunitet, pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola u krvi.

NAPREDAK KATEGORIJE
Nielsen u sklopu “čokoladnih proizvoda” prati praline, dražeje, čokoladne prutiće, čokoladne table (uključujući čokolade za kuhanje) te čokoladne figurice i rashlađene čokoladne deserte koji nisu uključeni u ovu analizu.

U zadnjih 12 mjeseci (listopad 2012. – rujan 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, specijaliziranih trgovina i diskontnih objekata) prodano je 12,5 milijuna kg čokoladnih proizvoda, što je za 9,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 1,1 milijardu kuna, što je porast od 3,3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Pritom su najprodavanije čokoladne table koje čine 70,1% ukupnih količina kategorije (od čega su 12% čokolade za kuhanje), i koje u odnosu na prošlu godinu bilježe rast od 14%.

Slijede čokoladni prutići (impulsne čokoladice) sa 16,7%, praline s 11,3%, te dražeje s 1,9% udjela u količinskoj prodaji.

PRIMAT SUPERMARKETA
Prodaja po kanalima ne pokazuje neka prevelika iznenađenja. Najvažniji formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 35% ukupnih količina.

Slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) s 19%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s također 19%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa 16%, zatim male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 8%, te kiosci i trgovine na benzinskim postajama koje prodaju 3% od ukupnih količina.

Vodeći proizvođači s pripadajućim brendovima su Kraš (Dorina, Kraš, Kolumbo, Bajadera, Bananko, Životinjsko carstvo, Tortica, Griotte, Dora), Mondelez (Milka, I Love Milka, Toblerone), Kandit (Riki, Kandit, Dado, Goga, Idila, Rum pločice, Kandi, Confettino), Zvečevo (Mikado, Saporo, Samo ti, Volim te, Braco, Seka, Seka i Braco, Zvečevo, Mond), Ferrero (Kinder, Raffaello, Rocher, Duplo, Pocket Coffee, Collection, Prestige, Mon Cheri, Rondnoir) te Mars (Snickers, Twix, Bounty, Mars, M&M’s, Milky Way). U ovoj kategoriji važne su i trgovačke robne marke koje čine 13% količinske prodaje.

Čokolade su sezonska kategorija, koja svoj vrhunac doživi u vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana. Tome u prilog najzornije govori podatak da se u periodu prosinac-siječanj proda 22% količina kategorije.

S približavanjem blagdana možemo primijetiti da su naši omiljeni dućani počeli puniti svoje police slatkim božićnim paketima kojima nas naši dragi proizvođači, svojim originalnim idejama, uvijek mame da kupimo baš njihov proizvod.

Trend spajanja i akvizicija
Fokus na ponudu proizvoda koji nude najbolju vrijednost za uloženi novac i dalje je ključni trend u čokoladnom asortimanu na hrvatskom tržištu, otkriva analiza agencije Euromonitor International. Umjesto da se usredotoče na inovacije, proizvođači pokušavaju pronaći najbolju moguću kombinaciju cijene i vrijednosti. Ipak, čokolada s igračkama je najbrže rastuća kategorija, zbog takozvanog “ruž efekta”, gdje se potrošači pokušavaju nagraditi s malim darom u vremenima financijske neizvjesnosti, bez ugrožavanja njihova obiteljskog proračuna. Glavna priča koja se očekuje u budućnosti je trend spajanja i akvizicija u konditorskoj industriji u Hrvatskoj. S obzirom na to da nijedna multinacionalna kompanija nije uspjela preuzeti primat u kategoriji, koju predvodi domaći Kraš, sumnja se da će ovi globalni igrači čekati priliku da preuzmu vodećeg ili nekog drugog od preostalih domaćih proizvođača kako bi stekli bolje pozicije na tržištu putem uključivanja lokalnih brendova u svoje portfelje. U ovom trenutku Kraš se ne čini baš kao laka meta, no budućnost bi mogla donijeti određena iznenađenja i na tom polju. Kada je riječ o udjelima, Kraš je vodeći konditor na hrvatskom tržištu s procijenjenim vrijednosnim udjelom od 20% u 2012. godini. Slijede ga dvije multinacionalke koje su premašile granicu 10-postotnog udjela, Ferrero i Mars, koje svaka drže po 12% tržišta. Kraš je povijesno jak u čokoladnom asortimanu i keksima te uživa visoku razinu povjerenja potrošača profitirajući pritom što su potrošači navikli doživljavati Kraš kao svoj prvi izbor za kupnju, zaključuje je se u izvješću Euromonitor Internationala.

Čokoladni asortiman: S prstima u čokoladi
Milanka Ćorić, Mlađi voditelj klijenata

Prethodni članakPolaznici projekta Budućnost u Adrisu pobjednici regionalnog poslovnog natjecanja
Sljedeći članakTradicijski proizvodi: Tradicija nosi dodanu vrijednost