Čokoladni proizvodi – Osviješteni individualci iznadprosječno zastupljeni

U kategoriji se iznadprosječno ističe segment Osviještenih individualaca koji su urbaniji, skloni konzumaciji kina, koncerata, kazališta i kulturnih manifestacija. Vole se družiti, brinu se o svom zdravlju, kupuju proizvode sa svrhom, žele se educirati i usavršavati te su politički osviješteni.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju čokolada te brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2022. godine na području Hrvatske te se odnose na čokolade od 80 grama i više.

VELIČINA KATEGORIJE
Hrvati rado uživaju u čokoladi, a to govori visoki postotak od čak 92% stanovnika RH u dobi od 16 do 64 godine koji barem povremeno posežu za čokoladom. Daljnjom segmentacijom potrošača možemo odmah vidjeti kako veliki konzumenti (heavy users) dominiraju s 46% udjela, a to su oni koji konzumiraju čokolade barem četiri do šest puta tjedno. Srednjih konzumenata (medium users), koji konzumiraju čokoladu jednom do tri puta na mjesec ima 32%, a malim konzumentima (light users), koji ove proizvode konzumiraju jednom tjedno ili rjeđe pripada 14% udjela.

Više od polovice velikih konzumenata čokolada smatra bitnim brend čokolade koji kupuju.

VELIKI KONZUMENTI
Veliki konzumenti čokolada podjednako su muškarci i žene, a pogledamo li dobnu strukturu ovih potrošača možemo reći da ih nalazimo najviše među onima u dobi od 30 do 59 godina (čak dvije trećine). Najčešće ih nalazimo na području Zagreba i okolice te Dalmacije.

Pogledamo li psihografska obilježja ove skupine, možemo vidjeti da u postotku pripadaju najviše Umjerenim obiteljskim ljudima, ali se iznadprosječno ističe segment Osviještenih individualaca. Osviješteni individualci su urbaniji, skloni konzumaciji kina, koncerata, kazališta i kulturnih manifestacija. Vole se družiti, no dobar provod im nije na vrhu liste prioriteta. Brinu se o svom zdravlju, nastoje se zdravo hraniti, nerijetko kuhaju i uživaju u tome. Kada obavljaju kupovinu skloni su kupovati proizvode koji služe svrsi, ali ne zanemaruju ni marke proizvoda. Žele se educirati i usavršavati te su otvoreni prema novim spoznajama. Suvremena tehnologija im je interesantna te su politički osviješteni.

STAVOVI O KATEGORIJI
Gotovo dvije trećine velikih konzumenata čokolada smatra tamne čokolade zdravijim varijantama, a i skloni su isprobavati nove okuse čokolade.

Osim općenitog praćenja kategorije čokolada, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao ga je u posljednjih mjesec dana.

Promatrano na velikim konzumentima čokolada, prvi brend žitarica je Milka, sa 72% korisnika u posljednjih mjesec dana. Odmah iza nje nalazi se Dorina sa 66% korisnika, dok je na trećem mjestu Kinder čokolada s 53% korisnika.

Prethodni članakKreće mjesec darivanja na portalu Ja TRGOVAC
Sljedeći članakNovi proizvod u liniji PIK Slow cooked selection – PULLED BEEF