Danska u 2013. najskuplja, Bugarska najjeftinija zemlja EU-a

Najskuplja je zemlja Europske unije u 2013. mjereno ukupnom razinom potrošačkih cijena bila Danska a najjeftinija Bugarska dok je Hrvatska bila ispod europskog prosjeka, izvijestio je danas Eurostat.

U Danskoj su tako prošle godine potrošačke cijene u cjelini bile 40 posto iznad prosjeka EU, što znači da je bila najskuplja zemlja u EU, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Na drugom je mjestu Švedska s ukupnom razinom cijena 30 posto iznad europskog prosjeka dok treće dijele Luksemburg i Finska s 23 posto višim cijenama od prosjeka EU.

Irska, Velika Britanija i Nizozemska čine skupinu zemalja gdje se razina cijena u 2013. kretala u rasponu od 10 do 20 posto iznad europskog prosjeka.

Do 10 posto više cijene od europskog prosjeka bilježile su Belgija, Francuska, Austrija, Italija i Njemačka dok je Španjolska bila pet posto ispod prosjeka EU-a.

Raspon cijena od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a zabilježen je u Grčkoj, Cipru, Portugalu, Sloveniji, Estoniji i Malti.

Osjetno niže cijene od europskog prosjeka, u rasponu od 30 do 35 posto, bilježile su prošle godine Češka, Latvija, Slovačka i Litva. U istoj je skupini i Hrvatska gdje je ukupna razina cijena u 2013. bila točno 32 posto ispod prosjeka EU-a.

Skupinu zemalja s najnižom razinom cijena, 40 i više posto ispod europskog prosjeka, čine Mađarska, Poljska, Rumunjska i Bugarska gdje su cijene prošle godine bile točno 52 posto ispod prosjeka EU-a.

Danska je prošle godine bila najskuplja zemlja EU-a i u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, s cijenama 40 posto iznad prosjeka EU. Poljska je bila najjeftinija, s cijenama hrane i bezalkoholnih pića 38 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su prošle godine cijene hrane i bezalkoholnih pića bile sedam posto ispod prosjeka EU-a.

U kategoriji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda najvišu razinu cijena, 78 posto iznad europskog prosjeka, bilježila je prošle godine Irska a najnižu, 41 posto ispod europskog prosjeka, Bugarska.

U Hrvatskoj su cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u 2013. bile 23 posto ispod europskog prosjeka.

Odjeća je u 2013. najskuplja bila u Švedskoj gdje su njezine cijene bile 30 posto iznad prosjeka EU-a. Najniže su pak bile cijene odjeće u Mađarskoj, 25 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su cijene odjeće u 2013. bile šest posto ispod europskog prosjeka.

Potrošačka elektronika najskuplja je bila u Danskoj, Cipru i na Malti, gdje su njezine cijene bile 13 posto iznad europskog prosjeka. Najjeftinija je bila u Poljskoj, gdje su njezine cijene bile 14 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su cijene potrošačke elektronike u 2013. bile tri posto iznad prosjeka.

Cijene opreme za osobni transport najviše su bile u Danskoj, gdje su bile 55 posto iznad prosjeka, a najniže u Češkoj, 19 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su cijene opreme za osobni transport bile šest posto ispod prosjeka EU-a.

Danska je prošle godine prednjačila i razinom cijena restorana i hotela, 49 posto iznad europskog prosjeka. Bugarska je ponovo bila najjeftinija, s cijenama hotela i restorana 53 posto ispod europskog prosjeka.

U Hrvatskoj su cijene hotela i restorana prošle godine bile 26 posto ispod europskog prosjeka. (SEEbiz.eu / Hina)

Prethodni članakJorn Pedersen odlazi iz Uprave Podravke
Sljedeći članakAZTN: Konzum, Dukat i Kraš pod istragom zbog cijena