David Pejić – Biovega

Razvoj ekološke proizvodnje u Hrvatskoj je cilj i odrednica kojoj smo oduvijek bili posvećeni kroz svoje djelovanje te smo utoliko zadovoljni što možemo realizirati taj cilj s cijelim nizom dugogodišnjih domaćih partnera. Ipak, činjenica jest da je potražnja za domaćim eko proizvodima još uvijek veća od ponude, naglašava David Pejić, direktor tvrtke Biovega.

Razgovarao: Maroje Sabljić, maroje@jatrgovac.hr

Možete li nam se uvodno predstaviti? Koji su bili najvažniji trenuci vašeg profesionalnog razvoja do današnje pozicije?
Budući da su moji roditelji osnivači Biovege, moj osobni razvojni proces pratio je razvojni proces našeg poslovnog ekosustava. Pet godina proveo sam studirajući u inozemstvu, prvo u SAD-u na NYU pa onda u Engleskoj na Cambridgeu. To su bila važna i neprocjenjiva formativna iskustva koja su me pripremila i dala mi platformu za daljnje djelovanje. Od kraja 2015. godine vodim Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj koje je dio Biovega grupacije. Taj pothvat i projekt je prošle godine prepoznat kao najbolje ekološko imanje u EU-u na što sam iznimno ponosan.

Biovega je u pravom smislu riječi sinonim za ekološku proizvodnju u Hrvatskoj. O vašim počecima i razvoju poslovanja puno je već rečeno, ali možete li nas i ovaj puta podsjetiti na to kako je sve krenulo te što je Biovegu učinilo brendom koji znamo danas?
Moji roditelji, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić, počeli su s edukativnim aktivnostima krajem 80-ih godina. Sadržaj njihovog učenja usmjeravao je ljude na važnost ekoloških namirnica, održive stilove življenja i sl. No u to vrijeme ekološke namirnice nisu bile dostupne, što ih je motiviralo da počnu s komercijalnim aktivnostima. Dakle, sve je počelo i proizašlo iz želje i strasti za unaprjeđenjem kvalitete življenja pojedinaca i društva kao cjeline, a poslovne aktivnosti razvijane su kao alati za postizanje tog cilja.

Biovega ima i svoj pogon za pakiranje suhih namirnica u vlastite brendove te pogon za pakiranje voća i povrća

Kako je organizirana vaša proizvodnja te što sve proizvodite?
Fokalna točka naših proizvodnih aktivnosti jest Zrno eko imanje s više od 150 certificiranih ekoloških proizvoda kroz četiri proizvodne djelatnosti: poljoprivreda, prerada, pekarstvo i ugostiteljstvo. Potonje reprezentira Zrno bio bistro, prvi i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj. Same proizvodne grane imaju niz bestsellera, ali ističu se Salanova salate u poljoprivredi, prirodno fermentirani kupus u preradi te bezglutenski kruh od kiselog tijesta u pekarstvu. Osim Zrna, Biovega ima i svoj pogon za pakiranje suhih namirnica u vlastite brendove te pogon za pakiranje voća i povrća.

Trgovine eko proizvoda “bio&bio” također su sinonim za prodaju organskih proizvoda u našoj zemlji. Koliko danas imate prodajnih mjesta?
Trenutačno imamo 21 fizičku trgovinu u svim većim hrvatskim gradovima: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Pula, Zadar i Dubrovnik. Uz fizičke trgovine, djeluje i webshop koji paketima i dostavom pokriva i one lokacije u kojima u ovom trenutku još nismo fizički prisutni.

Koji je vaš udio u maloprodaji organske hrane u Hrvatskoj te planirate li daljnje širenje maloprodajne mreže?
Nažalost, statističko praćenje tržišta ekološke odnosno organske hrane u Hrvatskoj je manjkavo tako da navedeni podatak o udjelu ne postoji. Daljnje širenje maloprodajne mreže svakako planiramo, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. No, uz horizontalno širenje, jednako smo fokusirani i posvećeni produbljivanju iskustava naših kupaca kroz sinergijske aktivnosti različitih entiteta i djelatnosti naše grupacije.

Kako ste zadovoljni suradnjom s drugim hrvatskim eko proizvođačima te u kojoj su mjeri oni zastupljeni na vašim policama?
U smislu ulazne nabavne vrijednosti, Hrvatska je naš glavni nabavni kanal, te se na našim policama nalazi oko 1.000 hrvatskih eko proizvoda. Razvoj ekološke proizvodnje u Hrvatskoj je cilj i odrednica kojoj smo oduvijek bili posvećeni kroz svoje djelovanje te smo utoliko zadovoljni što možemo realizirati taj cilj s cijelim nizom dugogodišnjih domaćih partnera. Ipak, činjenica jest da je u ovom trenutku potražnja za domaćim eko proizvodima još uvijek veća od ponude.

Koliko djelatnika danas zapošljava Biovega u svojoj proizvodnji i trgovini?
Sveukupno u Biovega grupaciji u ovom trenutku radi oko 230 ljudi.

S obzirom na vaš dosadašnji rad vjerojatno ste i najpozvaniji od svih aktera u ovom segmentu dati sud o tome kako se razvija ekološka proizvodnja u Hrvatskoj. Slijedom toga, kako ocjenjujete stupanj razvoja ekološke proizvodnje u našoj zemlji te što su po vama najveće prepreke daljnjem napretku?
Iako kontinuirano raste, ekološka proizvodnja u Hrvatskoj u nekim segmentima, poput proizvodnje eko povrća, još uvijek biva izrazito deficitarna. Puno je čimbenika koji utječu na navedeno stanje, ali sumarno gledano rekao bih da je izazov u kombinaciji nepovjerenja na tržištu, nedostatka institucionalne podrške i vodstva te izostanak specifičnog know-how-a potrebnog za uspješnu eko proizvodnju. Postoje naznake, poput nedavno donesenog akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede koje upućuju na pozitivne razvojne faktore, ali općenito gledano možemo reći da smo još uvijek ispod svog potencijala. Kao zemlji opredijeljenoj za turizam, razvoj ekološke poljoprivrede nam je definitivno u interesu. Pitanje je samo prepoznajemo li to.

Jedan od glavnih ciljeva Zelenog plana u Strategiji “Od polja do stola” je da se udjel organskog uzgoja do 2030. godine poveća do 25 posto poljoprivrednih površina. Smatrate li da je to realističan cilj?
Da, mislim da je navedeni cilj ostvariv s obzirom na to da su neke zemlje poput Austrije već iznad 25 posto, dok druge poput Latvije na nacionalnoj razini ciljaju na 30 posto do 2030. godine. Koliko mi je poznato, Hrvatska za cilj ima 14 posto, što smatram da je u kontekstu Zelenog plana EU-a preskromno. Kako god bilo, jasno je da strategija razvoja poljoprivrede na razini EU-a jasno prepoznaje da su trenutačne prakse konvencionalne poljoprivrede neodržive te da ekološka poljoprivreda predstavlja dominantan vid budućnosti.

Kolika je vrijednost hrvatskog tržišta eko proizvoda te kako stojimo u per capita potrošnji na organske proizvode?
Nažalost, kao ni raniji, navedeni statistički podaci nisu dostupni.

Posljednjih godina primjetan je rast broja potrošača koji preferiraju proizvode iz tzv. segmenta osviještene prehrane. Kako biste vi ocijenili strukturu današnjih potrošača u odnosu na stanje od prije pet ili više godina?
Kupci sve više promišljaju o kvaliteti i načinima proizvodnje hrane te donose odluke koje podržavaju njihovu želju i opredjeljenje da hrana bude nešto što ih podržava, a ne nešto što ih ugrožava. Taj trend je usko povezan s razdanjivanjem negativnih utjecaja konvencionalne poljoprivrede na zdravlje pojedinca i zdravlje okoliša. U SAD-u, 90 posto svih kućanstava ima barem jedan ekološki proizvod u svojim kuhinjama. Vjerujem da i mi idemo u tom smjeru i budućnosti u kojoj će ekološka proizvodnja biti pravilo, a ne iznimka.

Kako prilagođavate svoj asortiman tim novim zahtjevima?
Kontinuiramo pratimo ponašanje specifičnih kategorija proizvoda i ulažemo u njihov razvoj i proširivanje asortimana. Primjerice, jasno je da kategorija svježeg ekološkog voća i povrća posebno atraktivna kupcima upravo zbog svijesti o količinama i rizicima uporabe pesticida u konvencionalnom ulogu. Sveukupno gledano, pratimo i analiziramo ponašanje, navike i želje kupaca te ih se trudimo ispuniti.

Možda je širem čitateljstvu manje poznato vaše djelovanje u području edukacije i izdavaštva. Možete li reći kako se odvija taj dio vaših aktivnosti u sklopu Makronove i Planetopije?
Planetopija je danas vodeća izdavačka kuća u područjima osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrani, ekologiji i duhovnosti. Osim nakladničke i veleprodajne aktivnosti, upravlja s jedinstvenim konceptom knjižare i eco gift shopa na dvije lokacije, u Zagrebu i Puli. Također ima i svoj webshop. Makronova je ustanova za obrazovanje odraslih koja još uvijek simbolizira ishodišnu točku svih naših aktivnosti i strast koju imamo prema konceptu unaprjeđenja kvalitete življenja. Organizira i provodi niz jedinstvenih i dugogodišnjih edukativnih programa, od međunarodne shiatsu škole, škole kuhanja, makrobiotičkih radionica, ali sve više i edukacija u području ekološke poljoprivrede.

Pandemija je snažno utjecala na rast potražnje za organskim proizvodima i web kupovinu. Jesu li se ti trendovi zadržali do danas?
Pandemija je u svojoj prvoj i drugoj godini kroz posljedice lockdowna oslobodila značajan dio sredstava kod pojedinaca i kućanstava koji su onda preusmjereni u kvalitetnije prehrambene namirnice, odnosno ekološke proizvode. Godina 2022. donijela je korekcije navedenog trenda, no već se u 2023. godini vidi povratak na originalni i kontinuirani trend rasta. Što se tiče web kupovine, ona je u svim sektorima doživjela eksplozivan rast bez presedana koji se kontinuirano u narednim periodima normalizira, ali ipak na razinama značajno iznad onih prije pandemije.

Na nedavno održanom Weekend Media Festivalu u Rovinju imao sam priliku moderirati panel o web trgovini na kojem je sudjelovala vaša kolegica, voditeljica e-commerce-a Ivana Tolić. Što nam možete reći o tom aspektu vašeg poslovanja, kako je tekao razvojni put bio&bio web trgovine, koliki je njen značaj u prodaji i promociji vaših proizvoda i koji su vam planovi za budućnost?
bio&bio web trgovina počela je s radom 2007. godine i od tada smo kontinuirano na putu njezinog razvoja, prilagođavajući se promjenjivim trendovima i potrebama kupaca. Tijekom godina proveli smo nekoliko većih redizajna i radili na poboljšanju funkcionalnosti kako bi našim korisnicima omogućili što bolje iskustvo kupovine.

U posljednje dvije godine, snažno smo se fokusirali na poboljšanje online poslovanja, što je uključivalo digitalnu transformaciju, restrukturiranje i rekalibriranje cijelog našeg poslovnog sustava, od marketinga do logistike. Značajne investicije omogućile su nam uvođenje mnogih novih funkcionalnosti koje će dugoročno pozitivno utjecati na profitabilnost webshopa i našu konkurentnost na tržištu.

Pored toga, provodimo opsežne analize bio&bio web trgovine kako bismo razvili jasne planove i strategije za daljnji razvoj našeg online poslovanja u Hrvatskoj, ali isto tako i na međunarodnim tržištima. Slijedom toga mogu reći kako daljnji razvoj i povećanje profitabilnosti naše web trgovine, kao i rast udjela u prihodima cijelog poduzeća, definitivno ostaje visoko na našoj listi prioriteta.

Prethodni članakJuhe – Blagi rast promotivne prodaje kategorije
Sljedeći članakJuhe u vrećici – Korona je donijela rast koji ostaje