Delta Holding zainteresiran za ulaganja u hrvatski turizam i poljoprivredu

Najava moguće prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe čini im se zanimljivom prilikom, ali čekaju da vide pod kojim uvjetima će to biti

Delta Holding zainteresiran je za investiranje na hrvatsko tržište, posebice u hotelijerstvo i poljoprivredu, istaknuli su u utorak čelnici te kompanije na godišnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, ocijenivši moguću prodaju poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe zanimljivom prilikom.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović, odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara, kazao je kako od hrvatskog tržišta ne odustaju te uvijek gledaju aktivne prilike. “Tražimo pravu priliku kako bismo došli na to tržište, jer se ne zadovoljavamo da budemo neki 16. ili 19. igrač, već tražimo priliku kako bi mogli biti pravi igrač na tržištu na kojem želimo igrati”, kazao je.

Najava moguće prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe čini im se zanimljivom prilikom, ali čekaju da vide pod kojim uvjetima će to biti. Riječ je, kako je rekao, o najboljim agro tvrtkama koja u Hrvatskoj postoje. No treba im, kazao je, puno više informacija kako će se ta prodaja odvijati i pod kojim uvjetima.

Podsjetimo, Fortenova grupa u utorak je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Inače, u poslovnom području poljoprivrede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Popović je naveo i kako Delta Agrar u Hrvatsku najviše izvozi merkantilnu robu, sjemenje te jabuke. Surađuju sa svim velikim trgovačkim lancima.

Direktor Deltinog hotelijerskog biznisa Andrej Sovrović je kazao kako su više puta isticali svoju veliku želju da imaju prestižne hotele u svim glavnim gradovima bivših republika i od tog cilja nisu odustali. Pojavljuje se niz interesantnih projekata, svaki od njih su sagledali, ali u ovom trenutku, kako je kazao, na hrvatskom tržištu nisu naletjeli na interesantan projekt.

“Ostat ćemo vrlo aktivni i vrlo budni. U ovom trenutku imamo situaciju na tržištu da se mnogi hoteli prodaju, ali po prilično za nas neprihvatljivim uvjetima, a ne želimo ući u neki projekt samo zato da bismo ušli”, rekao je navodeći kako Grad Zagreb ima ogroman potencijal, a o hrvatskoj obali ne treba ni pričati.

Na konferenciji za novinare su predstavljeni rezultati poslovanja Delta Holdinga u 2003. i planovi za ovu godinu.

Kako je kazala CEO i viša potpredsjednica za ekonomiju i financije Delta Holdinga Milka Vojvodić, u 2003. su ostvareni rekordni rezultati – prihodi od prodaje su iznosili 860 milijuna eura, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, dok je EBITDA iznosila 88 milijuna eura, što je rast od 18 posto.

U 2024., kako je rekla, planiraju prihode od 1,06 milijardi eura ili 25 posto više te EBITDA od 110 milijuna eura, što je rast od 25 posto.

Investicije u 2023. su iznosile više od 140 milijuna eura, dok do 2027. planiraju investicije preko 900 milijuna eura. Samo u segmentu nekretnina u sljedeće tri godine planiraju ulaganja od 800 milijuna eura. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDZS: Rast potrošnje u Hrvatskoj u prosincu ubrzan
Sljedeći članakFortenova ispituje interes kupaca za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede