Dezodoransi – trendovi i brendovi: Trend opreznog rasta

U ovoj godini očekivana vrijednost prodaje trebala bi blago porasti za 0,7 posto, a trend opreznog rasta očekuje se i u narednim godinama

Dezodorantske kreme, parfemi i maramice ostaju marginalni formati dezodoransa u Hrvatskoj te je svaka od ove tri varijante 2012. godinu zaključila s ukupnom prodajnom vrijednosti manjom od 1 posto.

Nasuprot tome, izrazita dominacija dezodoransa u spreju očituje se u njihovom udjelu u ukupnoj prodaji kategorije od čak 78 posto te otkriva navike hrvatskih potrošača koji su izuzetno vjerni provjerenim formatima.

Roll-on varijante su drugi najveći format s vrijednosti od 17 posto u ukupnoj prodaji, a stickovi treći s četiri posto.

MUŠKI I ŽENSKI
Dezodoransi spadaju u kategoriju osnovnih proizvoda za osobnu higijenu koje koriste sve generacije potrošača, izuzev beba i male djece.

Sprejevi, stickovi i roll-onovi su najistaknutiji i široko dostupni formati dezodoransa u Hrvatskoj.

Dezodoranse podjednako kupuju i muškarci i žene, no među njima je uočljiva razlika kada je riječ o preferiranom formatu proizvoda. Tako muškarci uglavnom biraju dezodoranse u spreju, dok su žene sklone sprejevima i roll-onovima.

Dezodoransi u sticku su općenito manje popularni. Muškarci su više odani određenom brendu, dok su žene otvorenije za isprobavanje novih brendova, ali su i zahtjevnije prilikom odabira mirisa i dodatnih značajki proizvoda.

Sprej, koji bi se mogao smatrati klasičnim formatom, općenito je najpopularniji među muškom populacijom.

Žene pak mijenjaju formate između spreja, roll-ona i sticka, a nerijetko kombiniraju i dva formata istovremeno, imajući jedan u svom domu, dok drugi nose u torbicama.

Što se tiče mirisa, čini se kako proizvođači pokušavaju oživjeti mirisne dezodoranse i antiperspirante poput Adidasa i Rexone.

Prirodne i blage mirise preferiraju žene, dok su muškarci naklonjeniji težim i osebujnim mirisima za sport (Axe) ili neutralnih mirisa (Nivea).

Još jedna značajka koja se pokazala važnom kod ženskih potrošača je i zaštita od bijelih mrlja, koja je u prošlosti bila glavni nedostatak brojnih antiperspiranata.

BUDUĆI TRENDOVI
Trendove u kategoriji dezodoransa u Hrvatskoj uglavnom diktiraju oglašavanje i razne marketinške aktivnosti.

Reklamne kampanje su više usmjerene na ženski dio populacije, ali dezodoransi za muškarce pokazali su se jednako pogodnim za različite alate unapređenja prodaje te je za očekivati da će tako biti i ubuduće.

U narednom razdoblju također se očekuje kako će se, kao odgovor na zahtjeve potrošača, sve više isticati prirodni sastojci u dezodoransima uz dugotrajnu zaštitu i varijante koje ne ostavljaju bijele tragove na odjeći. Uz to, u kategoriji dezodoransa i dalje će prevladavati potražnja za antiperspirantima.

Euromonitor International smatra kako će doći do usporavanja prodaje dezodoransa u razdoblju od 2012. do 2017. godine pri čemu se dobri rezultati iz 2011. i 2012. godine neće ponoviti.

Vrijednosni rast prodaje neće premašiti 1 posto računajući kumulativnu godišnju stopu rasta (CAGR), dok će količinski rezultat pritom također ostati pozitivan.

Tržište dezodoransa u Hrvatskoj već pokazuje očite znakove zasićenja, a kod osobnih preferencija ženskih i muških potrošača može se očekivati i otpor prema većoj potrošnji dezodoransa, što će se također odraziti i kroz prelazak na kupnju cjenovno povoljnijih brendova.

Među formatima dezodoransa, najveći rast se očekuje kod deo parfema i to po stopi godišnjeg rasta od 7 posto u razdoblju 2012.-2017., no većina tog očekivanog rasta dolazi zbog vrlo male baze koju ovaj format ima. Takav trend će dovesti deo parfeme na jedan posto udjela u ukupnoj prodaji kategorije dezodoransa u 2017. godini.

Vrijednost prodaje kategorije dezodoransa u Hrvatskoj lani je dosegnula iznos od 21,6 milijuna eura. U ovoj godini očekivana vrijednost prodaje trebala bi blago porasti na 21,8 milijun eura (+0,7%), a trend opreznog rasta očekuje se i u narednim godinama.

Na tržištima zemalja u regiji trendovi su donekle slični. Jedino se u Bosni i Hercegovini u promatranom razdoblju očekuje nešto veći godišnji rast koji se kreće u rasponu od dva do tri posto, dok nasuprot tome tržište u Sloveniji istodobno očekuje pad prodaje koji se u ovoj godini procjenjuje na 3,7 posto.

Srbija bi u iduće dvije godine trebala imati negativan rezultat kategorije, a u periodu 2016.-2018. ipak će nastupiti lagani oporavak i na ovom tržištu. Makedonija je po volumenu prodaje daleko najmanje razvijeno tržište pa očekivani blagi rast do 2 posto u idućih nekoliko godina svakako ne treba čuditi.

Vodeći brend na svih pet tržišta je Nivea. Od ostalih robnih marki najznačajnije su Rexona, Fa, Garnier, Dove, adidas, Avon i Str8.

Euromonitor International

Prethodni članakMakedonija je prošle godine proizvela 24 tisuća tona konditorskih proizvoda
Sljedeći članakSvjetski priznati dizajneri i stručnjaci za oglašavanje na Danima komunikacija