Djeca – Kupovne navike: Mali veliki potrošači

Djeca najviše konzumiraju kategorije čokolade, ostalih raznih slatkiša te grickalica. Svaki dan ili gotovo svaki dan ove kategorije konzumira 70% djece u dobi od 7 do 14 godina, a na tjednoj bazi postotak malih potrošača ovih kategorija raste do velikih 94%

Danas svi već jako dobro znamo da su djeca itekako zanimljiva industriji oglašavanja i da su postala vrlo važna ciljna skupina. To se najbolje može potkrijepiti zaključcima do kojih je došao Martin Lindstrom, autor knjige Brand Child, koji predviđa da će se potrošnja potaknuta odlukama djece udvostručiti svakih deset godina. Cijeli medijski svijet okrenut djeci (filmovi, crtići i sl.) u uskoj je vezi s proizvodnjom niza proizvoda za djecu – figure likova iz crtića, sličice koje treba skupljati, ali i torbe, pernice, majice, tenisice itd. Danas postoje primjeri da televizijske kuće kupuju crtiće ovisno o tome koje igračke s likovima iz crtića postoje u dućanu. Navodno je i George Lucas jednom prilikom izjavio da on nije redatelj, nego proizvođač igračaka. Djeca su nam važna kao potrošači: – Imaju sve više novca; – Utječu na obiteljsku potrošnju; – Važan im je imidž proizvoda i brendovi; – Postavljaju trendove koje slijede vršnjaci, a i odrasli; – Intenzivno konzumiraju pojedine medijske sadržaje; – Stavovi formirani u ovoj dobi utječu na njihove stavove i potrošačke navike u odrasloj dobi; – Oni čine oko 15% ukupne populacije: u Hrvatskoj ima oko 650.000 djece u dobi do 14 godina.

 

NAJTRAŽENIJI PROIZVODI
Prema podacima Ipsosovog Kids’ lifestyle Monitoring istraživanja iz studenog 2015., većina djece u dobi od 7 do 14 godina barem ponekad ide s roditeljima ili drugim odraslim osobama u trgovinu. Tek njih 2% navodi da nikad ne kupuje u društvu odraslih. Tijekom kupovine s odraslima djeca često traže da im se nešto kupi. Najtraženiji su slatkiši općenito, ali posebno čokolada, koju podjednako traže i mlađa i starija djeca – njih 18%. Uz navedene slatkiše, djeca također rado traže i razne slane grickalice, ali i sokove. Među pet najtraženijih proizvoda nalaze se i igračke koje prvenstveno traže djeca od 7 do 10 godina. Djeca se slično ponašaju kada su sama u trgovini. Tako se na vrhu liste proizvoda koje si djeca kupuju kada su sami u trgovini nalazi čokolada, ostali razni slatkiši te slane grickalice. Time smo potvrdili kako su slatkiši i grickalice djeci najpoželjnija kategorija robe široke potrošnje. Osim što najradije svoj novac troše na tu kategoriju, rado ju i konzumiraju. Prema podacima iz 2015., ukupno 29% djece u dobi od 7 do 14 godina konzumira slatkiše i/ili grickalice svaki dan, a dodatnih 41% gotovo svaki dan, što ukupno čini veliku brojku gotovo svakodnevnih konzumenata slatkiša i grickalica. Promatramo li tjednu konzumaciju, gotovo sva djeca (94%) konzumiraju slatkiše i/ili grickalice na tjednoj bazi. Unutar ove kategorije nema nikakvih razlika u konzumaciji s obzirom na spol i dob djeteta.  

Prethodni članakGlobalno gospodarstvo zabilježit će skroman rast u 2017. i 2018.
Sljedeći članakKutjevo vinarija osvojila tri zlata za berbu 2016. na Gastu u Splitu