Dječje pelene: Suha guza, sretno dijete

Bez obzira koju vrstu pelena novopečeni roditelji odluče koristiti za svoje novorođenče, jednokratne ili platnene, najvažnije je osigurati zaštitu intimnog područja djeteta i omogućiti mu zdrav razvoj bez iritacija, osipa i osjećaja nelagode

Dječje pelene danas postoje u različitim veličinama, dizajnu i sastavu te vrlo učinkovito odgovaraju na postavljen zadatak, a to je osigurati dječje intimno područje suhim sa što većom mogućnosti upijanja kako bi zadovoljile dječje fiziološke potrebe.

Karakteristike kao što su posebni upijajući materijali, rastezljive trakice za učvršćivanje kao i fleksibilan dio oko struka sve su vrlo važne stavke na koje roditelji obraćaju pažnju prilikom kupnje pelena.

NASTANAK DJEČJIH PELENA
Platnene pelene koristile su naše mame i bake, a zasigurno i generacije ranije te za njih nije postojala alternativa.

Razvojem i modernizacijom industrije na tržištu su se pojavile i jednokratne pelene te im danas statistika ide na ruku jer je korištenje jednokratnih naspram platnenih pelena trenutno još uvijek debelo na strani onih jednokratnih. Njihova izumiteljica je Britanka Valerie Hunter Gordon koja je te 1947. godine, koristeći malo svoje genijalnosti i vještinu šivanja, izumila Paddi, prvu jednokratnu pelenu.

Paddi se sastojala od dva dijela: jeftine trake, gaze bazirane na celulozi koja je služila kao upijajući jastučić i vanjskog omota od najlona koji je držao gazu na mjestu. Kako bi se eliminirala potreba za opasnim sigurnosnim iglama dodala je zatvarače koji su se prilagođavali veličini svakog novorođenčeta.

Umjesto pranja cijele pelene, gaza kada bi se natopila jednostavno bi se bacila u WC školjku, dok bi se “oklop” od najlona jednostavno isprao i ponovno koristio s novim uloškom gaze.

Paddi je postao veliki hit u Valerienom krugu prijatelja i ponekad bi dnevno isporučivala i po 400 komada pelena. Iako su se pokazale funkcionalnim i željenim proizvodom, ipak nije uspjela nagovoriti velike tvornice na proizvodnju jer su tvrdili kako nema dovoljno zainteresiranih za takav proizvod.

Napokon, 1949. godine Valerie je uspjela prodati ideju tvrtki Robinson & Sons, istoj onoj koja je i prva počela s proizvodnjom jednokratnih higijenskih uložaka. Nakon sporijeg početka, Paddi pelene postigle su ogroman uspjeh, što je navelo i druge velike kompanije da ukradu ideju i počnu s proizvodnjom jednokratnih pelena.

No, tek 1961. godine kada su nastale prve Pampers pelene počinje njihova masovna proizvodnja. Osnivač Pampersa je Victor Mills, američki kemičar tvrtke P&G, koji je svoje prve prototipe pelena testirao na vlastitim unucima i 1961. godine se na američkom, a kasnije i na ostalim tržištima pojavljuju nove jednokratne pelene pod nazivom Pampers.

Ime Pampers skovao je Alfred Goldman, kreativni direktor u Benton & Bowlesu, reklamnoj agenciji P&G-a. Prve jednokratne pelene bile su glomazne i teške, napravljene od svile i poliestera, no već 1966., pet godina nakon pojavljivanja, dobivaju novi dizajn i postaju lakše.

Koliko je ovaj brend značajan za dječje pelene svjedoči i to da su u svakidašnjem govoru “pampersice” postale sinonim za jednokratne pelene.

JEDNOKRATNE ILI PLATNENE
U današnje vrijeme u najvećoj mjeri koriste se jednokratne pelene, a popularnost sve više vraćaju i platnene pelene kao poglavito ekološki prihvatljivija alternativa zbog velike količine otpada koji se svakodnevno generira bacanjem jednokratnih pelena.

S druge strane, oponenti ove teze tvrde da se više onečišćenja postiže svakodnevnim pranjem platnenih pelena i upotrebom deterdženata.

Odluče li se roditelji ipak upotrebljavati platnene pelene, moraju računati na to da će ih često prati i da upijanje neće biti tako dobro kao kod jednokratnih pelena.

Za previjanje bebe u platnene pelene potrebno je imati 20 do 25 pelena i dvoje zaštitnih gaćica u odgovarajućoj veličini. Prosječna cijena jedne moderne platnene pelene, koja izgleda poput jednokratne i jednako jednostavno se stavlja, je između 80 i 100 kuna.

Uz neke dodatke, kao što su nepropusne torbe, papirići za lakše održavanje, kopče i slično, početna investicija može dosegnuti 2.500 kuna. Ako se kupe pelene univerzalne veličine, koje će se koristiti do kraja pelenaštva, odnosno do dvije ili dvije i pol godine, sveukupni trošak je konačan.

Iako se platnene pelene vraćaju na velika vrata, većina se roditelja ipak odlučuje za korištenje jednokratnih pelena, a jedan od glavnih razloga je njihova praktičnost i jednostavnost korištenja te dug osjećaj suhoće bebine kože.

Prema podacima udruge Roda, brojke za jednokratne pelene govore kako se samo u Hrvatskoj godišnje potroši oko 70 milijuna jednokratnih pelena, a jedno dijete u prosjeku u svojih 30 mjeseci pelenaštva potroši od 6.500 do 10.000 pelena čime stvori oko 1.200 kilograma otpada. Što se financija tiče, u periodu djetetova previjanja jednokratnim pelenama roditelj potroši više od 11.000 kuna.

Jednokratne pelene su svi znamo štetnije za okoliš, ali vrlo su praktične i nadasve učinkovite pa i dalje prednjače naspram onih platnenih. Za odvikavanje od pelena neki roditelji koriste pelene-gaćice, koje imaju istu svrhu kao i klasične, a dijete ih može lako i samo navući i svući.

Za bezbrižne morske avanture, postoje i pelene za plivanje, koje će osigurati da u vodi ne dođe do nezgode.

SASTAV I ODLAGANJE
Za proizvodnju platnenih pelena koristi se biorazgradivi pamuk te u manjoj mjeri plastične supstance koje sadrže vanjski, nepropusni sloj koji je periv. Jednokratne pelene se pak sastoje od nekoliko slojeva: plastični vanjski sloj, zatim superupijajući sloj te unutarnji meki sloj koji prianja uz guzu i genitalna područja.

Onaj srednji nepropusni sloj sadrži natrijev poliakrilat i dioksin (želatinozni kristalići), a o njima studije kažu sljedeće: mogu apsorbirati 100 puta više tekućine od svoje težine, a negativna stavka su moguće alergijske reakcije te ozbiljan nadražaj kože kod novorođenčadi.

Naime, ono što mi znamo jest da su sve pelene koje su stavljene na tržište prethodno prošle razna testiranja i da neće proći samo one koje imaju previše nedozvoljenih supstanci, no to ne znači da ih u malim količinama ipak nema. Superupijajuće pelene s praktične strane gledišta izuzetna su prednost, no valja obratiti pozornost da zbog slabije cirkulacije zraka u peleni češće nastaje pelenski osip. U idealnom slučaju dijete bi uvijek trebalo biti suho i čisto.

Također je važno da pelene ne sadrže kemijske sastojke i da su bez parabena, dodatnih mirisa i izbjeljivača, kako bi se zaštitilo intimno područje djeteta. Certifikat “dermatologically tested” dokazuje da je pelena dobra i za najosjetljiviju kožu. Na taj način pojava pelenskog osipa i crvenila svedena je na minimum.

Za proizvodnju jednokratnih pelena potrebno je 1,3 milijuna tona drvene kaše, što je četvrt milijuna stabala svake godine, te plastika koja se proizvodi od petroleja. Obje vrste pelena mogu naškoditi okolišu, samo na drukčiji način.

Glavni problem s jednokratnim pelenama jest njihovo odlaganje. Pravilan postupak s jednokratnim pelenama bio bi baciti fekalije u toalet prije njihova odlaganja u kantu za otpatke, no većina roditelja ipak to ne čini. Godišnje se u Hrvatskoj potroši 70 milijuna jednokratnih pelena i one su treći po redu sudionik na odlagalištima, iza novina i plastičnih boca.

GOLEMO TRŽIŠTE
Glavni rivali na američkom tržištu su P&G s brendom Pampers, koji svom vlasniku godišnje nosi 10 milijardi dolara prihoda, i Kimberly-Clark sa svojim temeljnim brendom Huggies koji pak ostvaruje 7 milijardi dolara godišnje prodaje.

Ove dvije kompanije kontroliraju 80 posto američkog tržišta. Što se tiče našeg tržišta, u ponudi su brojni proizvođači i njihovi brendovi, a trgovački lanci su, uvidjevši da je tržište dječjih pelena itekako profitabilno i traženo, u ponudu uveli i vlastite robne marke.

Budući da u Hrvatskoj svake godine pada broj novorođene djece, samim time smanjuje se i vrijednost kategorije.

No, usprkos tome dječje pelene su i dalje jedna od jačih neprehrambenih kategorija.

Proizvođači, svjesni stanja na tržištu, trude se uvesti novitete i konstantno razvijaju nešto novo, drugačije i bolje kako bi bili konkurentniji. Vodeći se time, tvrtka Violeta lansirala je jedinstvene pelene na europskom tržištu proizvedene inovativnom japanskom AIR DRY tehnologijom.

Takva tehnologija omogućuje brzo upijanje i suhu kožu beba čak i kad je pelena puna. U asortimanu je dostupno sedam različitih veličina (1 newborn, 2 mini, 3 midi, 4 maxi, 4+ maxi+, junior 5 i junior+6), koje dolaze u različitim vrstama pakiranja, od standardnih do giant pakiranja u kutijama.

U svakom pakiranju se nalaze i baby vlažne maramice gratis. Iz Violete navode kako imaju stalan trend rasta prodaje te sada zauzimaju stabilno drugo mjesto na hrvatskom tržištu s 18 posto količinskog udjela. Od noviteta na tržištu ističu se Helen Harper Baby dječje pelene tvrtke Pampero.

“Naše dječje pelene i gaćice dizajnirane su u skladu s najvišim standardima, a imaju jednaku kvalitetu kao i tržišni lideri. Troslojni Dry Feel System odmah upija tekućinu i zadržava ju unutar pelene pa je na taj način bebina koža zaštićena od vlage i nema curenja. Pelene imaju 0 posto parfema i dermatološki su testirane. Svaka veličina pelena označena je posebnim likom razigranih životinja”, istaknula je Žana Dinić, zadužena za marketing i PR tvrtke Pampero.

Najvažniji kanal prodaje za kategoriju dječjih pelena su drogerije koje čine 47% ukupne količinske prodaje i imaju zaista raznoliku ponudu.

Tako se u dm-ovoj ponudi mogu naći pelene dostupne u manjim i većim pakiranjima, a uz brendove Pampers, Violeta, Pufies i Helen Harper imaju i vlastitu marku babylove. U dm-u ističu kako je nova tehnologija Dream skin koju koriste u pelenama babylove za najmanje (newborn XS, newborn i mini), medicinski ispitana, štiti i umiruje osjetljivu bebinu kožu te pomaže u regulaciji tjelesne temperature, čuvajući prirodnu vlažnost kože. Funkcionalnost babylove pelena unaprijeđena je elementima poput čičak-trakice koja se prilagođava trbuščiću, a roditeljima previjanje olakšava indikator vlažnosti koji, kada poplavi, pokazuje da je vrijeme za promjenu pelene.

Kako roditelji najčešće kupuju dječje pelene u drogerijama one svakako prednjače po raznovrsnoj ponudi. Iz drogerije Müller navode kako u svom asortimanu nude proizvode koji su isti kao oni na policama njemačkih poslovnica, ali proširuju asortiman i proizvodima koji su lokalno aktualni i traženi ovisno o preferencijama kupaca.

“Naši kupci cijene širinu i kvalitetu proizvoda koju nudimo, a asortiman obuhvaća vodeće marke, trendy i eko friendly brendove te našu BEAUTY BABY kvalitetnu robnu marku”, istaknula je Miriam Matijaščić, voditeljica nabave drogerije za Müller trgovinu Zagreb, koja zaključno nadodaje: “Kupci u Hrvatskoj su cjenovno osjetljivi i redovito prate akcije, ali stalni kupci ujedno i poznaju naše konkurentne redovne cijene te prate pogodnosti našeg baby programa stoga u kategoriji bilježimo stabilnu potražnju, a kroz ekspanziju širimo svoj krug vjernih i zadovoljnih potrošača.”

Prethodni članakPodravka u devet mjeseci s bitno nižom dobiti
Sljedeći članakKonzum zapošljava na više različitih pozicija