dm: Naglasak na zdravom i domaćem

Veliku pažnju poklanjamo suradnji s domaćim proizvođačima o čemu govori i podatak da u ovom trenutku gotovo četvrtinu dobavljača dm-a u Hrvatskoj čine naši domaći dobavljači, kaže Mirko Mrakužić, direktor drogerijskog lanca dm-drogerie markt

Prilike za rast drogerijskog tržišta vidim u usavršavanju ponude i kvalitete usluge te širenju asortimana kroz još bolju i pristupačniju ponudu ekoloških proizvoda, zdrave hrane i prirodne kozmetike, ističe Mrakužić.

Nedavno ste zaključili poslovnu 2012./2013. godinu koja za dm završava 30. rujna. Koliki je ukupan promet i dobit u protekloj poslovnoj godini te kakvi su rezultati u usporedbi s 2011./2012. godinom?
U poslovnoj godini 2012./2013. dm je ostvario ukupan promet od 1,96 milijardi kuna, što je porast od 1,2% u odnosu na prošlu godinu. Istodobno smo ostvarili bruto dobit u visini 96,65 milijuna kuna, što je 10 posto manje od realizacije u godini ranije.

Ovaj pad dobiti u prvom je redu posljedica visokih popusta koje smo tijekom godine nudili na cijelom asortimanu imajući u vidu opadajuću kupovnu moć hrvatskih građana. Pritom je dm i u protekloj godini zadržao poziciju lidera na tržištu drogerijskih proizvoda s tržišnim udjelom od 25,84 posto.

Kako ste zadovoljni s ostvarenim rezultatima? Na što se stavili fokus poslovanja u prethodnih 12 mjeseci?
Zadovoljni smo rezultatima jer smo zabilježili porast broja kupaca na dnevnoj razini za gotovo tri posto, što znači da se krećemo u planiranom smjeru.

Kupcima je, uz cijenu, važan cjelokupan koncept kupovine – blizina prodavaonice, kvaliteta usluge, program pogodnosti, kvaliteta robne marke, ali i koliko tvrtka ulaže u zajednicu u kojoj kupac živi. U proteklih 12 mjeseci poslovanje dm-a bilo je usmjereno na kvalitativno širenje te smo, uz nova otvorenja, modernizirali neke postojeće prodavaonice.

Također, otvorili smo nekoliko specijaliziranih odjela bezreceptnih lijekova u sklopu postojećih dm prodavaonica. Kupcima nudimo gotovo 2.000 bezreceptnih lijekova, dermato-kozmetičkih proizvoda, dodataka prehrani, medicinskih proizvoda, pomagala i opreme.

Prepoznati ste u javnosti kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Što je razlog tome te koliko ukupno zaposlenih imate u ovom trenutku?
U ovom trenutku dm u Hrvatskoj zapošljava 1.226 djelatnika, a status najpoželjnijeg poslodavca stekli smo kontinuiranim provođenjem naše kadrovske politike koja djelatnicima omogućava napredovanje unutar tvrtke te stalno profesionalno usavršavanje.

Radni uvjeti koji na prvo mjesto stavljaju čovjeka i njegove potrebe, pozitivna radna atmosfera u kojoj dijelimo ideje i u kojoj rad postaje kreativna igra, svakodnevno pokazuje djelatnicima dm-a da se njihovo mišljenje i trud cijene.

Dobri uvjeti rada i plaća s kojom se može živjeti od 1. do 31. u mjesecu važni su za produktivnost i zadovoljstvo svakog djelatnika. Za nas u dm-u to znači da imamo dužnost djelatnicima osigurati ugodnu radnu atmosferu i plaću koju zaslužuju za doprinos uspjehu dm-a.

Koliki je iznos investicija dm-a u prethodnoj godini? U što ste najviše ulagali?
U protekloj godini dm je investirao više od 43 milijuna kuna, uglavnom u otvorenje novih i modernizaciju postojećih prodavaonica.

Prošla poslovna godina za nas je bila važna po pitanju ekspanzije jer smo u Tomićevoj ulici u Zagrebu otvorili dm prodavaonicu s najširom ponudom u Hrvatskoj. Na dva kata kupcima nudimo gotovo 14.000 drogerijskih proizvoda te gotovo 2.000 OTC proizvoda, odnosno bezreceptnih lijekova i medicinskih pomagala.

Otvorili smo i vrata prve prodavaonice dm-a u Daruvaru, što je za nas posebno važno kao i uvijek kada po prvi put dolazimo u neki grad. Danas dm ima 152 prodavaonice u 60 hrvatskih gradova, a u devet prodavaonica dm-a djeluju i odjeli bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda.

Kakvi su vam planovi za iduću godinu kada je u pitanju investiranje? Koliko novih objekata planirate otvoriti, radi li se o većim ili manjim prodavaonicama te u kojim sve hrvatskim regijama planirate širenje?
U idućoj poslovnoj godini planiramo investirati oko 50 milijuna kuna. Prema sadašnjem planu, otvorit ćemo osam novih prodavaonica te modernizirati desetak postojećih.

Fokus će i dalje biti na kvalitativnom širenju, na prostranijim prodavaonicama, dok će pri širenju maloprodajne mreže naglasak biti na južnoj i primorskoj Hrvatskoj. Radit ćemo na usavršavanju asortimana ekoloških proizvoda i prirodne kozmetike te planiramo širenje ponude sezonskih proizvoda iz eko uzgoja u suradnji s domaćim dobavljačima.

I u ovoj poslovnoj godini osigurat ćemo članovima našeg programa “Svijet prednosti” brojne popuste te ćemo ih kroz promocije educirati o važnosti osviještenog odabira namirnica i zdravog života.

Osim što kupcima osiguravamo uštede, kroz program pogodnosti promičemo brigu za zajednicu i uključujemo kupce u društveno odgovorno poslovanje dm-a.

Kako gledate na drogerijsko tržište u Hrvatskoj? Gdje sve vidite prilike za rast a gdje leže glavne opasnosti za rast i razvoj drogerija?
Smatram kako mjesta za rast ima, prije svega kroz usavršavanje ponude i kvalitete usluge. Priliku vidimo u daljnjem širenju asortimana koji će našim kupcima omogućiti zdraviji i kvalitetniji život.

To znači još bolju i pristupačniju ponudu ekoloških proizvoda, zdrave hrane i prirodne kozmetike, ali i edukaciju kupaca o važnosti osviještenog odabira proizvoda.

dm već 17 godina osluškuje potrebe kupaca koji danas, u doba vrtoglavog razvoja interneta i društvenih mreža, sve spremnije s nama dijele svoja iskustva i komentare, što nam pomaže da poslovanje prilagodimo onome što oni žele.

Plaćanje proizvoda i odlazak iz prodavaonice već dugo ne označavaju kraj interakcije kupca i trgovačkih lanaca, već njen početak. Danas kupac nakon odlaska iz trgovine sjeda za računalo i izravno s nama dijeli što mu se svidjelo, što možda može biti bolje. I upravo su te informacije prilika za naš rast i razvoj.

dm je poznat po svojim privatnim markama. Koliko linija vlastitih marki imate te u kojim sve segmentima asortimana?
dm marka ima 21 liniju i pokriva gotovo cijeli dm-ov asortiman. Ponosni smo što naši kupci prepoznaju kvalitetu dm marke, čiji je udio u prodaji u protekloj poslovnoj godini iznosio nešto više od jedne četvrtine.

Prema istraživanju Ipsos Pulsa iz listopada ove godine, više od 90 posto ispitanika redovito ili povremeno kupuje proizvode dm marke, a više od tri četvrtine kupaca lojalno je dm-u upravo zbog kvalitete i cijene naše marke. Proizvodi dm marki koji se mogu kupiti u Hrvatskoj jednake su kvalitete u svih 12 zemalja koncerna.

Pritom bih posebno istaknuo marku alverde, koja je utemeljena 1989. kao prva njemačka trgovačka marka u segmentu prirodne kozmetike. Dva je puta proglašena jednom od tri ekološki najodrživije marke u Njemačkoj, ovjenčana je nagradom NAWI za ekološki održivo gospodarenje, a od prošle godine nosi i certifikat NaTrue – međunarodni certifikat za označavanje kozmetike iz kontroliranog biološkog uzgoja.

Ima li mogućnosti da se neke od tih marki proizvode u Hrvatskoj? Što bi, po tom pitanju, bila vaša poruka hrvatskim proizvođačima?
Proizvodi dm marke nalaze se na tržištima cijele grupe, odnosno na policama 2.893 prodavaonice u 12 zemalja. Neovisno o zemlji, kvaliteta je jednaka, a proizvođač robne marke mora osigurati opskrbu svih prodajnih mjesta.

Zbog toga intenzivno radimo na edukaciji hrvatskih proizvođača i spremni smo im pomoći svojim znanjem i iskustvom.

Uz to, kontinuirano radimo na širenju ponude hrvatskih proizvoda u dm-u pri čemu gotovo četvrtinu dobavljača dm-a u Hrvatskoj čine naši domaći proizvođači.

Ulaganje u kvalitetu i povećanje broja domaćih proizvoda na policama dio je naše poslovne strategije i trenutno radimo na tome da osiguramo mjesto na policama dm-a i onim hrvatskim proizvođačima koji mogu ponuditi sezonske proizvode.

Prethodni članakSrbija: Lidl počinje izgradnju maloprodajnih objekata u drugoj polovini 2014.
Sljedeći članakRicardo: Strast i svestranost