Dobit vlasnika Zare dosegnula 2,4 milijarde eura

Vlasnik Zare španjolski Inditex privukao je prošle godine potrošače željne modne odjeće na novim tržištima, povećavši neto dobit za 22 posto, dok su europski kupci zbog mjera štednje štedljivije posezali za novčanikom.

Najveći svjetski lanac trgovina odjećom, vlasnik osam modnih brendova, izvijestio je o neto dobiti u visini 2,4 milijarde eura u 2012.  Neto prihodi porasli su mu 16 posto, na 15,9 milijardi eura.

Kompanija je otvorila nove trgovine na 64 tržišta, među kojima i prve u Gruziji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Ekvadoru i Armeniji. Na kraju 2012. imala je 6009 trgovina, 482 više nego na kraju 2011.

Dodatno je proširila i mrežu internetskih trgovina koja sada obuhvaća 23 tržišta, uključujući Zarinu u Kini. Za ovu godinu planira i širenje na kanadsko tržište internetske prodaje.

Zara će u sezoni jesen/zima 2013. otvoriti i internetsku trgovini u Ruskoj Federaciji.

U priopćenju se navodi i da je u razdoblju od 1. veljače do 11. ožujka ove godine prodaja iskazana u lokalnim valutama i prilagođena za broj kalendarskih dana porasla za 12 posto. Prošla je godina imala jedan radni dan više u veljači, budući da bila prijestupna. (H)

Prethodni članakZagreb: Druga regionalna konferencija o upravljanju lancem opskrbe
Sljedeći članakHOK: Započela dodjela 200 doniranih fiskalnih blagajni