Domaća priča – Za kupce samo provjereno najbolje

Najfinije domaće delicije kao što su pršut, kobase, paštete, štrukli, pekmezi i sokovi kriju se na policama dućana Domaća priča koji je vlasnik otvorio nakon što se sam uvjerio u kvalitetu svakog proizvoda.

Biti gurman i posvećeni ljubitelj dobre i kvalitetne domaće hrane ponekad je izuzetno zahtjevno jer nije lako pronaći najbolje i provjerene namirnice kontroliranog porijekla. S druge strane, takva je životna misija prije i iznad svega ispunjavajuća jer predani kupci mogu biti sigurni da za sebe i svoje obitelji nabavljaju prvoklasne proizvode živeći u skladu s Hipokratovim motom kako je važno težiti tome da nam hrana ujedno bude i lijek.

A ponekad, kao u slučaju dućana Domaća priča i njegovog vlasnika Damira Malekovića, pronalazak najfinijih delicija može rezultirati značajnim zaokretom u karijeri. “Odluku da se nakon dugogodišnjeg rada u važnim domaćim veleprodajnim tvrtkama posvetim vlastitom poslu, odnosno da otvorim dućan, donio sam ponajprije jer sam veliki gurman i zaista uživam u hrani”, otkriva Damir već na početku svoj glavni motiv zaslužan za to što njegova trgovina u Malešnici baš ovih dana slavi prvi rođendan. Na policama i u hladnjacima njegove 30-ak kvadrata velike Domaće priče smjestilo se do danas gotovo 400 artikala, a  svakog od njih vlasnik “poznaje u dušu” jer je, prije nego ih je ponudio kupcima, i sam u njima uživao. “Svakom sklapanju ugovora o suradnji prethodi posjet farmi ili proizvodnom pogonu potencijalnog dobavljača kako bih se uživo uvjerio da mušterijama nudim zaista prvoklasnu robu”, objašnjava Damir dodatnu vrijednost koju nudi svojim kupcima. A za domaće proizvode odlučio se jer je kroz prethodnu karijeru svjedočio koliko su kvalitetniji i pouzdaniji od mnogih industrijski proizvedenih.

Neizbježno je ovom prilikom odmah spomenuti originalni pršut Brkić koji dolazi iz Drniša i zasluženo zauzima gotovo počasno mjesto u dućanu, na svom stalku. “Otac sadašnjeg vlasnika meni je još prije 20-ak godina sušio pršut iz usluge, a sada smo uspješnu suradnju nastavili i na profesionalnoj razini”, objašnjava Damir dodajući kako ovu deliciju nudi svježe narezanu, ali i vakuumiranu u šnitama te u većim komadima.

Uz ovaj tradicionalni domaći specijalitet kojem malo tko može odoljeti, u hladnjaku Damir izlaže i svoju inovaciju koju je nazvao “pikalica”. Riječ je o zanimljivom imenu za mini platu na kojoj su pršut, buđola, pečenica, kulenova seka i kobasa, sve od, razumije se, provjerenih dobavljača. “Idealna je za manje društvo ili samca koji želi svaki dan jesti drugi suhomesnati proizvod, a ideja je bila da joj cijena ne prelazi 10 odnosno 11 eura”, objašnjava Damir dodajući kako se kupcima ovakav način plasiranja baš dopao jer ne moraju kupiti veću količinu koju ponekad ne stignu pojesti.

IZBOR SOKOVA
Da ne ispadne kako se u Domaćoj priči sve vrti oko suhomesnatih proizvoda, vlasnik ukazuje i na bogati izbor sokova OPG-a Zoran Kralj u kojima je udio voća 100 posto, te džemova koje nabavlja od OPG-a Fruit lab odnosno Korade. I ovi su se dobavljači kod njega našli jer je njihove proizvode i sam kupovao, dok su neki drugi došli po preporuci kolega trgovaca kao što su Zlatko Domaćinović, vlasnik zagrebačke trgovine Mali bećar koji je ujedno i proizvođač mesnih prerađevina, te Igor Magdić, vlasnik lanca Mrkvica, a ujedno i proizvođač nagrađivanih premium žestokih pića koja su također našla svoje mjesto na policama Domaće priče.

Vlasnik je osmislio mini platu pikalica na kojoj su suhomesnati proizvodi u porciji za manje društvo ili samca

Nadalje, najtoplija je preporuka vlasnika svima koji uspiju svakako da probaju sir i vrhnje OPG-a Šestak koji nestaju već dan nakon što ih proizvođač dostavi svaki četvrtak. “Iako su nam kupci pretežno iz kvarta, imamo ih i iz centra grada jer su navikli upravo na određene proizvode. Jednom su nam došle i mušterije čak iz Siska da bi za dječji rođendan nabavili sok od jabuka”, prisjeća se Damir ponavljajući kako su kupcima zasigurno mamac i kulen, čvarci, kao i pršut izvornih, domaćih okusa.

Iste odlike krase i sve mliječne proizvode koje kriju hladnjaci ovog simpatičnog dućana. Jedan od najstarijih dobavljača kojima je Damir vjeran jest Mljekara Bohnec, a od njih nudi svježe mlijeko i sir, s Paga pak dolazi čuveni sir OPG-a Figurica čijih 300-tinjak ovaca na ispašu ide baš na njihovom matičnom otoku. Delicije sirane I-pak iz Pakovog Sela stižu dostavnom službom, dok je opatijski proizvođač Buretić bregi zadužen za paštete od boškarina, s tartufima, ali i janjeću paštetu te također pršut, pancetu i kobase. Sa suhomesnatim proizvodima zastupljena je i Slavonija i to preko proizvođača Bođirković iz Vukovara. Iz Kutine u Malešnicu stižu guščji proizvodi proizvođača Anser int., s Dugog otoka su arancini, a marmelade s Pelješca.

“Od proizvođača iz Donje Lomnice nabavljam zamrznute štrukle, pizze i lepinje koje su za konzumaciju spremne nakon kratkog odmrzavanja na sobnoj temperaturi”, navodi Damir usput tumačeći kako s mušterijama rado podijeli recept za najbolje zapečene štrukle kojih se niti najvještije bake ne bi posramile. Objašnjava kako ih je najbolje preliti mješavinom slatkog vrhnja i mlijeka te u pećnici na 200 stupnjeva Celzijevih zapeći 30-ak minuta, a kako ne bi bilo zabune, recept na papirićima stoji već spreman kraj blagajne.

Iz Petrinje, od OPG-a Grbavac, nabavlja zimnicu, ali i kompote te sokove, Šjora pomidora zadužena je za vrhunske proizvode od rajčica koje u preradu idu ravno s polja, Mlin Pukanić za brašna i tjestenine, dok je med proizvod obitelji Antolčić koja se već generacijama bavi pčelama i njihovim proizvodima.

BIRANI ASORTIMAN
Kako to već biva, svoje pouzdane dobavljače u početku je akvizirao sam, a sada kada se posao zahuktao javljaju se oni njemu. “Nekima koji su sa mnom od početka ostajem vjeran sve dok smo obostrano zadovoljni poslovnim odnosom. Mi čak i zajednički osmislimo izlaganje njihove robe jer prostor koji nam je na raspolaganju ipak nije pretjerano velik”, s ponosom ističe Damir.

S mušterijama rado Damir podijeli i recept za najbolje zapečene štrukle kojih se niti najvještije bake ne bi posramile

Kupce Damir u svoj dućan nastoji privući biranim asortimanom, ali i malim trikovima kao što su zanimljivim uzorkom oslikani stupovi ispred ulaza te neizbježni stakleni izlozi kroz koje proviruju sve pobrojane delicije.

Poslovnim je rezultatima za sada zadovoljan, ali svjestan je kako će do trenutka kada će se svi potencijali ovakve ponude u potpunosti ostvariti proći još neko vrijeme. U svakom slučaju, ne odustaje od samo najboljih sireva, pršuta, pekmeza, sokova i brojnih drugih proizvoda čija cijena, svjestan je i toga, uglavnom nadmašuje cijenu sličnog iz konvencionalne proizvodnje. “Pokazalo se kako je svaka roba do sada imala svog kupca čak i kad sam mislio da je nešto definitivno preskupo”, napominje vlasnik Domaće priče zaključujući kako je svojedobno prodao najviše paškog sira čija je cijena iznosila čak 50 eura po kilogramu. Za sada, namjera mu je nastaviti istim tempom, ukazivati kupcima na mogućnosti dostave, ali i uslugu kao što je izrada plata za posebne ili svakodnevne prigode. U planu mu je posvetiti se i poklon-paketima koje se nada plasirati u veće sustave povodom posebnih događaja i tako omogućiti sigurniji plasman divnih domaćih proizvoda.

Prethodni članakNijemci gube utrku u svjetskoj proizvodnji piva
Sljedeći članakTetra Pak nastavlja s napretkom na području održive transformacije