Domaće trgovce ruši slaba suradnja

trgovina-antunovic-maloprodaja-ftdZa zaštitu od stranaca Agrokor poziva na partnerstvo hrvatske trgovce i prerađivače, ali u Konzumu je teško naći Badelov Unique, Gavrilović hrenovke ili Dukatino

U samo dvije godine, dakle otkako je kriza uzela maha, diskonteri su uspjeli prigrabiti čak pet posto tržišta hrvatske maloprodaje. Danas oni prisvajaju gotovo 14 posto, a tanke lisnice Hrvata najavljuju da je vrlo izgledan i skok na 20 posto tržišta.

Stranci iza kojih stoje moćne trgovinske matice ne štede u investicijama i, na zadovoljstvo kupaca, ruše cijene artikala, ne samo na svojim policama već neizravno i kod konkurencije.

Primarno im pritom nije tek da postignu pozitivan poslovni rezultat u toj godini i brzi povrat investicije, nego pred sobom imaju kao cilj osvajanje tržišta radi ostvarenja dugoročnih ambicija.

Primjerice, iskazano apsolutnim brojkama, diskontni trgovački lanac Lidl je s 59 trgovina 2009. prihod na godišnjoj razini povećao u Hrvatskoj za 530 milijuna kuna.

Najjači domaći trgovac Konzum, s mrežom od 628 prodajnih mjesta, istodobno je bilježio minus od 95 milijuna kuna.

Slični trendovi navodno prate i 2010. godinu. Brisanje granica pristupanjem u Europsku uniju i bescarinsko punjenje polica kod stranaca s jeftinim robnim markama, bit će završni tsunami za opstanak velikih, a pogotovo malih hrvatskih trgovaca, ocjenjuju u Agrokoru.

Zadnji je trenutak, glasno opominju, za jača poslovna partnerstva, kako unutar branše tako i s domaćom prerađivačkom industrijom.

Pitanje je, zapravo, je li hrvatska trgovina doista zapela u slijepoj ulici iz koje ne vidi budućnost.

Među 10 najvećih konkurenata, četiri su izvorno hrvatska trgovca a šest je stranaca, što zapravo svjedoči o žilavoj borbi za opstanak po kojoj smo dosad bili iznimka u regiji.

Stranci su Hrvatsku otkrili 1999. godine, ali proteklo razdoblje samo su neki domaći trgovci iskoristili za partnersko zbijanje redova.

Veći problem od stranaca Hrvatima je, čini se, međusobno nepovjerenje, pa vizija razvoja mahom završava na ogradi vlastita dvorišta. Tako na prste jedne ruke stanu objekti Konzuma gdje je moguće kupiti Badelovu vodu Unique, Gavrilović hrenovke, Dukatino…

Nakon što je preuzeo Puris, i Đuro Gavrilović iz Dione je maknuo mesni asortiman Vindije.

Ispada da su hrvatski poduzetnici na suradnju pripravni samo iznimno, ako time rješavaju trenutne brige, a dugoročni savezi su im neprirodni. (pd)

Prethodni članakPredstavljanje Konzumove promotivne kampanje s Halitom Ergencom
Sljedeći članakKrašu nagrade za marketinške kampanje