Drogerije – Tržište: Lagani rast ipak prisutan

drogerije-ftd-777Prodaja svih neprehrambenih kategorija u Hrvatskoj je u zadnjih 12 mjeseci zabilježila vrijednosni rast od 0,8%, dok su drogerije istodobno ostvarile rast vrijednosne prodaje od 1,1%

U zadnjih osam godina na tržištu Hrvatske Nielsen bilježi smanjenje ukupnog broja objekata maloprodajnih trgovina neprehrambenih kategorija pa je tako, prema cenzusu provedenom 2015. godine, njihov broj iznosio 10.725.

Prema standardnoj Nielsenovoj definiciji, drogerije su prodajna mjesta koja uglavnom prodaju sredstva za osobnu higijenu, kozmetiku, sredstva za čišćenje kućanstva, deterdžente, lijekove bez liječničkog recepta, neke prehrambene proizvode (žitarice, čajeve, dječju hranu, male čokoladice i tome slično), te je u njihovoj ponudi sve više naglašena zdrava hrana.

prosjecan broj mjesecnih odlazaka u pojedini tip trgovineDrogerijski lanci koji su prisutni na tržištu Hrvatske su Bipa, dm-drogerie markt, Kozmo i Müller (koji uz ponudu drogerijskih kategorija obuhvaća i asortiman prisutan u ostalim maloprodajnim lancima te se po prodajnoj površini svojih trgovina razlikuje od ostalih drogerija).

RAST VAŽNOSTI DROGERIJA
Kanal drogerija obuhvaća 325 objekata koji su u prošloj godini držali 40% ukupne prodaje košarice neprehrambenih kategorija. Premda broj drogerija u 2015. godini u odnosu na godinu ranije bilježi pad od -1,2%, indikativno je da se njihova važnost u istom periodu povećava za +1 postotni bod.

top 10 kategorija s najvecim rastom vrijednosti prodajeFormati u kojima se odvija značajna prodaja neprehrambenih kategorija, i koji po svojoj važnosti slijede drogerije, su supermarketi (objekti površine 301-2.500 m2) s 24% i hipermarketi (objekti površine veće od 2.500 m2) sa 17% važnosti.

Svake godine gotovo u isto vrijeme, obično u veljači, Nielsen provodi Shopper Trends istraživanje o kupovnim navikama potrošača, a posljednji rezultati tog istraživanja pokazuju da se u 2016. godini broj posjeta u drogerije smanjio u odnosu na prošlu godinu te prosječan hrvatski kupac odlazi jednom mjesečno u prodavaonice ovog maloprodajnog formata.

frekvencija koristenja drogerija za kupnjuRezultati Shopper Trends istraživanja pokazuju da u 2016. godini hrvatski kupac ukupno posjećuje manji broj trgovaca u odnosu na godinu prije, što je imalo utjecaj i na smanjeni broj mjesečnih odlazaka u kanal drogerija.

Usporedimo li rezultate s prethodnim godinama, raste postotak kupaca koji povremeno odlaze u drogerije na 64%, dok se smanjuje postotak kupaca koji su u prethodna četiri tjedna kupovali u drogerijama na 33% i onih ispitanika koji su izjavili da su kupovali u drogerijama u zadnjih tjedan dana na 17%.

NAJPRODAVANIJE KATEGORIJE
Prema Nielsenovom panelu trgovina za kanal drogerija (koji obuhvaća trgovačke lance Bipa, dm-drogerie markt, Kozmo i Douglas) i podacima za prodaju neprehrambenih kategorija koje Nielsen prati u Hrvatskoj (ukupno 55 neprehrambenih kategorija), dolazimo do malo detaljnijih informacija.

Prodaja svih neprehrambenih kategorija je u Hrvatskoj u zadnjih 12 mjeseci (period od srpnja 2015. godine do lipnja 2016. godine) zabilježila rast od +0,8% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok su drogerije istodobno ostvarile rast vrijednosne prodaje od +1,1%.

drogerije-razvoj vaznosti formataDječje pelene su vrijednosno najprodavanija neprehrambena kategorija u drogerijama te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježile pad prodaje od -1,1% u odnosu na isti period godinu prije, a slijede ih kategorije dezodoransa, njega kože lica i šampona.

Od svih neprehrambenih kategorija, najveći rast vrijednosne prodaje u drogerijama u periodu od srpnja 2015. godine do lipnja 2016. godine u odnosu na isti period godine ranije zabilježile su kategorija sredstava za čišćenje tepiha i tepisona (+35,7%), maske za lice (+16,9%) i kategorija vlažnog toaletnog papira (+14,3%). Kategorije koje su imale najveći pad vrijednosne prodaje su osvježivači odjeće (-8,6%), sredstva za čišćenje namještaja (-8,3%) te boje za kosu (-7,9%).

vrijednost prodajeneprehrambenih proizvodaUzimajući u obzir potrebe svojih kupaca i trendove koji su prisutni na tržištu Hrvatske i šire, drogerijski lanci kontinuirano rade na inovacijama koje stvaraju uzbuđenje kod kupaca predstavljajući mjesto gdje možemo pronaći proizvode prirodne kozmetike, kupiti zdravu grickalicu i zdravi sok za sebe i svoju obitelj, proizvode za kućanstvo koji ne štete prirodi te mogućnost da se počastimo nekim dizajnerskim predmetom.

Zorana Krajinović
zorana.krajinovic@nielsen.com
Voditelj klijenata u Odjelu za odnose s trgovačkim lancima
nielsen logo

Prethodni članakProdajni koncepti: Pekarska revolucija
Sljedeći članakTvrtki Altilia 3,05 milijuna kuna iz IPARD-a