Hrana za kućne ljubimce – Dvije trećine po sniženoj cijeni

U podjeli prema tipu promocije nije bilo nekih velikih pomaka. Premoć oglasa koji
komuniciraju sniženu cijenu za nijansu je porasla pa tako sada zauzimaju dvije trećine (66%) udjela u broju promocija ili 2% više nego lani, dok su oglasi s redovnom cijenom ostali na prošlogodišnjih 31% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Hrana za kućne ljubimce” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju veljača 2017. – siječanj 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategoriji hrane za kućne ljubimce oglašavano je 35 marki (robnih i trgovačkih). Pritom omjer robnih i trgovačkih marki hrane za kućne ljubimce u broju promocija nije zabilježio nikakve fluktuacije na međugodišnjoj razini jer je udio robnih ostao na 84%, dok su privatne marke trgovaca zauzele preostalih 16% udjela.

MARKE I TRGOVCI
S rastom od 2% mokra hrana za mačke najzastupljenija je s ukupno 34% udjela u broju promocija, dok je mokra hrana za pse rasla 3% došavši na ukupno 20% udjela. Odmah iza nje dolazi suha hrana za pse s 19%, ali uz negativan trend (-7%) u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U sredini poretka su suha hrana za mačke s 14% (-1% u odnosu na lani) i grickalice za pse s 10% (+2%), dok su na začelju grickalice za mačke s 3% udjela (+2% u odnosu na lani) te mlijeko za mačke s jedva primjetnim udjelom.

Vodeću poziciju u poretku marki zadržao je Friskies koji je ostvario minimalan rast te sada ima ukupno 13% udjela u broju promocija, dok su Pedigree i Whiskas imali gotovo identičan trend (rast s 8% lani na aktualnih 10%), ali je brend hrane za pse ipak ostvario gotovo pola postotnog poena više od brenda hrane za mačke. Čvrstu četvrtu poziciju drži Purina Felix sa 7% udjela u oba godišnja perioda, a po 4% ostvarili su marke K-Classic i Gourmet. Listu vodećih marki zaključuju četiri predstavnika koji su ostvarili po 3% udjela u broju promocija kategorije – Kitekat, Plodine, Darling i Chappi. Svi ostali predstavnici u zadnjih su 12 mjeseci zajedno ostvarili 41% udjela, što je 2% manje negoli u ranijem godišnjem periodu.

Kaufland je ostao na čelu poretka vodećih trgovaca sa 16% udjela unatoč gubitku od 2% u odnosu na lani. Po 10% ostvarili su KTC i Plodine, no križevački je trgovac ipak za decimalnu nijansu ispred riječkoga. Ujedno, KTC je rastao za 3%, dok su Plodine u gubitku od 1% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći je rast ostvario Müller (s lanjskih 4% na sadašnjih 8% udjela), a slijedi Billa koja je istodobno izgubila 2% udjela, ali je sa svojih 7% i dalje petoplasirana u ovoj kategoriji. Slijede Spar i Tommy s identičnim trendom (rast s 2% na 5%), Konzum ima 4% (-1%), Bipa 3% (+1%), a Ultra gros je ostao na lanjskih 2%. Svi ostali trgovci smanjili su svoj kumulativni udio s prošlogodišnjih 38% na aktualnih 30%.

U podjeli prema tipu promocije nije bilo nekih velikih pomaka. Premoć oglasa koji komuniciraju sniženu cijenu za nijansu je porasla pa tako sada zauzimaju dvije trećine (66%) udjela u broju promocija ili 2% više nego lani, dok su oglasi s redovnom cijenom ostali na prošlogodišnjih 31% udjela. Svi ostali tipovi promocije izgubili su 2% te sada imaju svega 3% udjela u broju promocija.

Prethodni članakPIK Vrbovec obilježava 80 godina poslovanja
Sljedeći članakKonzum i klaster Mali hrvatski proizvođač nastavljaju suradnju na projektu „Iz domaćih krajeva“