Dvije valjane ponude za kupnju Vupika

Od ukupno četiri ponude koje su pristigle Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) valjana je Agrokorova te zajednička ponuda M San ulaganja i Žita Osijek

U Hrvatski fond za privatizaciju za kupnju vukovarskog poljoprivrednog kombinata Vupika pristigle su četiri ponude, od kojih su dvije valjane, a to su ponuda Agrokora i zajednička ponuda M San ulaganja iz Zagreba i tvrtke Žito iz Osijeka.

Agrokor za 1.251.163 dionice koje čine 87,98 posto temeljnog kapitala Vupika nudi 30 milijuna kuna. U petogodišnjem razdoblju nudi ukupna ulaganja od 430 milijuna kuna i prihvaća zadržavanje 847 zaposlenih u trogodišnjem razdoblju. Nudi i prijenos 25 posto plus jedne dionice radnicima bez naknade te podsjeća da je o tome sa Samostalnim sindikatom poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDiV) sklopio sporazum.

Agrokor nudi popust od 80 posto za podmirenje dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima – korisnicima državnog proračuna, koje su krajem lipnja ove godine iznosile 267,14 milijuna kuna.

Što se tiče druge ponude, M San ulaganja i Žita za ponuđeni paket dionica nude jednu kunu, zadržavanje 847 zaposlenih u razdoblju od tri godine i ulaganja od 403,7 milijuna kuna u pet godina. Za podmirenje dugovanja prema državnim vjerovnicima – korisnicima proračuna nude popust od 99,99 posto. Kao u Agrokor, nude prijenos 25 posto plus jedne dionice radnicima, a u ponudi spominju sporazum koji je o tom sklopljen s podružnicom Slavonsko-baranjskog sindikata (SBS) u Vupiku.

Na današnje javno otvaranje pristigle su još dvije ponude – Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Mare Lucić, ali ih je Povjerenstvo za javno otvaranje ponuda ocijenilo nevaljanim zbog nekompletne dokumentacije. Ponudbenu dokumentaciju je otkupilo ukupno osam ponuđača. Uz spomenute, to su bili Delta M iz Srbije, Poljoprivredna zadruga Jankovci i Nexe Grupa.

Regionalni povjerenik PPDiV-a, Slavko Kotromanović izjavio je da otvaranje ponuda vraća osmijeh na lica radnika VUPIK-a jer su dva ponuđača gotovo u cijelosti ispunila zahtjeve radnika.

Prethodni članakMerkur pod istragom
Sljedeći članakNestlé: Pad prodaje 2,2 posto