Dvostruki standardi: Slovačka prijeti bojkotom robe iz EU

U sporu oko navodno loše kvalitete hrane u Slovačkoj, premijer Robert Fico najavio je ograničenja na uvoz proizvoda iz drugih zemalja EU ako Bruxelles ne učini ništa kako bi popravio to stanje.

Fico je ponovio ranije tvrdnje da strani proizvođači isporučuju Slovacima manje kvalitetne proizvode nego potrošačima na njihovim matičnim tržištima.

Osim Slovačke, kako se tvrdi, oštećeni su i potrošači u Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj – gdje su na primjer, vafl, riblji štapići (kompanije Iglo) ili Red Bull – slabije kvalitete. U Bruxellesu je ova tema već nekoliko puta predstavljana, ali do sada bez uspjeha.

“Moramo se braniti, ne možemo to prihvatiti”, rekao je on BBC-u u utorak.

Činjenicu da je bojkot proizvoda iz drugih država članica EU u suprotnosti s pravom tržišnog natjecanja, Fico ne osporava. On smatra da je prisiljen da djeluje jer Komisija ne čini ništa. Prema njegovom saopćenju, on bi mogao predstaviti građansku inicijativu s ‘milijun potpisa’.

U suštini različiti recepti za različita tržišta dopušteni su po zakonu EU. Istovjetni standardi za cijelu EU postoje samo za nekoliko proizvoda, kao što su džem, kakao, čokolada i med, te aditivi.

No, optužbe da postoje razlike u kvaliteti proizvoda od tržišta do tržišta su istinite.

Tako je, recimo, utvrđeno da je udio ribe u Iglo ribljim štapićima u Austriji 65 posto, a u Slovačkoj samo 58 posto. (SEEbiz)

Prethodni članakRamljak: Smatram da sve ide prema planu
Sljedeći članakNamazi – Leaflet report: Traži se niža cijena