DZS: Potrošnja u Hrvatskoj u svibnju porasla 14. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo koje pokazuje da je u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno ojačala 8,4 u odnosu na svibanj prošle godine

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 14. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u drugom tromjesečju ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo koje pokazuje da je u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno ojačala 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla 8,4 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 14. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 8,6 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,6 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 11,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nastavlja se stabilan rast gospodarstva
Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u travnju i svibnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u drugom tromjesečju ove godine.

DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPraznični roštilj ove godine za Amerikance skuplji za pet posto
Sljedeći članakSlane grickalice – Pozitivan trend vrijednosne i količinske prodaje