EU razmatra mehanizme za kontrolu uvoza ukrajinskih žitarica

U lipnju 2022. EU je ukinuo uvozne carine, kvote i zaštitne trgovinske mjere na uvoz iz Ukrajine kako bi podržao ukrajinskog gospodarstvo u uvjetima ruske invazije

Europska komisija razmatra mehanizme koji bi istočnim članicama EU-a omogućili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz produljenje liberalizacije europsko-ukrajinske trgovine do lipnja 2025. godine.

U lipnju 2022. EU je ukinuo uvozne carine, kvote i zaštitne trgovinske mjere na uvoz iz Ukrajine kako bi podržao ukrajinskog gospodarstvo u uvjetima ruske invazije.

Val jeftinih ukrajinskih žitarica izazvao je nezadovoljstvo poljoprivrednika u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom, poput Poljske i Mađarske. Upozorili su da ne mogu konkurirati niskim cijenama ukrajinskih proizvoda i da gube prihode.

Povjerenik EU-a za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da će Komisija predstaviti prijedlog za novo razdoblje do lipnja 2025., koji će uzeti u obzir situaciju u njihovom poljoprivrednom sektoru.

Važeći trgovinski aranžman uključuje zaštitne mjere, ali one se primjenjuju samo ako se negativni utjecaj proširi na cijelo tržište EU-a.

“Tražimo najbolja rješenja, uključujući moguće zaštitne mjere koje se ne bi aktivirale ne samo u slučaju poremećaja na tržištu EU-a u cjelini, već i u slučaju poremećaja u jednoj ili nekoliko država članica”, kazao je Dombrovskis.

Komisija razmatra mogućnosti zaštite najosjetljivijih proizvode, izjavio je povjerenik EU-a, dodajući da je o tome u protekla 24 sata razgovarao s ministrima poljoprivrede Poljske i Mađarske.

Neimenovani diplomat EU-a rekao je da bi plan Bruxellesa skupini članica omogućio brzu reakciju u početnoj fazi koja bi trajala četiri mjeseca. Komisija bi trebala ocijeniti njihove mjere u roku od tri tjedna, dodao je.

Bruxelles bi istodobno potaknuo Ukrajinu da se u većoj mjeri uskladi sa standardima EU-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da je val jeftinih ukrajinskih žitarica “uništio” tržišta u srednjoj Europi.

“Zabranili smo uvoz ukrajinskog žita i nekih poljoprivrednih proizvoda i željeli bismo zadržati tu mjeru… Voljeli bismo se vratiti izvornom sporazumu o tranzitu ukrajinskog žita”, kazao je Szijjarto.

Do sredine rujna 2023. EU je Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj dopuštao zabranu prodaje ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na domaćem tržištu, uz slobodan prolaz u druge zemlje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMastercard ulaže 4,5 milijuna eura u europska mala poduzeća
Sljedeći članakHrvatsko gospodarstvo na ubrzanom tečaju za implementaciju održivosti