EuroCIS 2022 – Ulaganja u tehnologiju opet na visokim razinama

Pozitivna atmosfera ponovno je zavladala izložbenim prostorima sajma u Düsseldorfu, što je najbolji dokaz da su okupljanja uživo opet u središtu zbivanja.

EuroCIS 2022, vodeći sajam tehnologije koja se primjenjuje u maloprodaji, održan je u Düsseldorfu te se nakon spuštanja zavjese 2. lipnja mogao podičiti vrlo dobrim rezultatima. Pandemija je imala i svojih dobrih strana pa je tako u protekle dvije godine upravo ova nedaća dovela do velikog skoka digitalizacije fizičkih prodavaonica robe široke potrošnje.

Brojni trgovci naglo su ubrzali razvoj višekanalnih strategija te sada ulažu u digitalizaciju svojih trgovina. “Atmosfera u izložbenim dvoranama bila je pozitivna i u cijelosti vođena optimizmom. Konačno smo se mogli uživo družiti, a kroz razgovore s klijentima doznali smo kako su njihova očekivanja daleko nadmašena. Napokon, kontakti licem u lice su opet mogući i izravna komunikacija se može intenzivirati”, zaključuje Petra Cullmann, izvršna direktorica Messe Düsseldorf.

U tri dana sajam je posjetilo 9.070 posjetitelja iz 88 zemalja. Izložbeni prostor prostirao se na 10.721 četvornih metara, a sudjelovalo je ukupno 345 izlagača iz 33 zemlje.

“Ovakve brojke nismo očekivali i pružaju nam razlog za optimizam, naročito nakon stanke izazvane pandemijom u 2021. godini i odgode sajma na lipanj 2022. godine. EuroCIS je svojim sajamskim aktivnostima dao snažan zamah industriji. Izlagači su zadovoljni svojim dolaskom u Düsseldorf i već se aktivno raspituju o mogućnostima sudjelovanja iduće godine kada će se EuroCIS ponovno održati u sklopu EuroShopa”, izjavila je Elke Moebius, projektna direktorica sajma EuroCIS.

TEMATSKI OKVIR
Fokus ovogodišnjeg EuroCIS-a bio je usmjeren na inovacije u područjima analitike, plaćanja, naplatnih sustava, povezanost offline i online maloprodaje i višekanalne strategije, umjetne inteligencije, samonaplatnih blagajni te na marketing koji je orijentiran na kupca. Rješenja poput intuitivno upravljanih kioska ili prodajnih stanica, rješenja za digitalni potpis sa zaslonom osjetljivim na dodir te interaktivni izlozi oduševili su međunarodnu stručnu publiku.

Predstavljeni su i takozvani “Lift & Learn” sustavi koji pozivaju kupce na interaktivno učenje o proizvodima kroz sve maloprodajne kanale. Takvi sustavi nude trgovcima dodatnu vrijednost, od virtualnog proširenja polica, veće lojalnosti kupaca do povećanja prihoda. EuroCIS je također predstavio inovativne “back-office” tehnologije koje maloprodajnim kompanijama omogućuju analizu i optimizaciju svih procesa trgovine, skladišta i cijelog opskrbnog lanca, čineći ih tako sposobnima da odgovore na izazove budućnosti.

“Uspjeh EuroCIS-a 2022. leži u sve izraženijem utjecaju korištenja tehnologije u maloprodajnim organizacijama. Tehnologija je prisutna u svim područjima maloprodaje, a pandemija je taj trend dodatno ubrzala. ‘Pametna maloprodaja’ pritom ide na ruku kupcima koji očekuju neometano korisničko iskustvo i personalizirane usluge, kako u online trgovinama, tako i u fizičkim prodavaonicama”, zaključuje Ulrich Spaan, član Uprave EHI Retail Instituta.

KONTINUITET IZLAGANJA
Na ovogodišnjem sajmu EuroCIS nastupila su dva hrvatska izlagača – PIS i b.t.c. PIS je posjetiteljima EuroCIS-a predstavio svoje cjelokupno maloprodajno rješenje, poznato kao IPIS+. Uz ERP rješenje koje predstavlja osnovu njihove ponude, PIS pruža mogućnost odabira dashboard aplikacije za praćenje prometa u realnom vremenu, koje omogućuje pravodoban pristup podacima ključnima za donošenje važnih poslovnih odluka. IPIS+ rješenje uključuje i mobilnu aplikaciju – mobileBOOM (Mobile Back-office Operations Management).

PIS je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja redovito izlaže na sajmovima ovog tipa, a ove su godine izlagali na čak dva velika europska sajma – Retail Technology Show u Londonu i EuroCIS u Düsseldorfu. Posljednjih godina svoju poslovnu strategiju proširili su na tržište Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja Europske unije, a u tvrtki kažu kako se izlaganje na ovim sajmovima pokazalo odličnom odskočnom daskom za uspješnu internacionalizaciju poslovanja. Sajam EuroCIS, kao i navedeni Retail Technology Show, ubrajaju se u ključne platforme za globalnu maloprodajnu zajednicu, posebno kada se govori o trendovima u maloprodajnoj tehnologiji, razmjeni znanja i iskustva, ali i poslovnom umrežavanju.

“Sve su to razlozi zbog kojih smo i ove godine posjetili sajam u ulozi izlagača. Kako su rezultati izlaganja na sajmu vidljivi tek nakon nekoliko godina uzastopnog nastupa, uvjereni smo da najbolji rezultati tek dolaze. No već smo ove godine ostvarili zadovoljavajući broj poslovnih kontakata. Sudeći prema odazivu na našim štandovima, ali i kvaliteti ostvarenih kontakata, vjerujemo kako uskoro možemo očekivati sklapanje novih poslovnih suradnji, pri čemu možemo posebno izdvojiti potencijalne suradnje s tvrtkama iz Poljske i Venezuele. Uz to, naš je štand posjetio velik broj predstavnika tehničkih tvrtki u potrazi za različitim oblicima suradnje. Unatoč tome, moramo priznati kako smo na sajmu očekivali više retailera, posebno iz regije. Pretpostavljamo kako se razlog njihovog slabijeg odaziva krije u terminu održavanja sajma, budući da se ovogodišnji EuroCIS održao paralelno s još nekoliko poznatih maloprodajnih sajmova”, navode u svom odgovoru iz PIS-a.

Dodaju pritom kako je njihovo posljednje izlaganje na internacionalnom sajmu prije pandemijske pauze bilo upravo u Düsseldorfu, i to na EuroShopu 2020. godine. Ove su godine prvi put izlagali na EuroCIS-u koji je, kao sajam specijaliziran za maloprodajnu tehnologiju, znatno manji od maloprodajnog sajma EuroShop. “Iz tog je razloga teško dati kvalitetnu usporedbu ovih izdanja, no svakako možemo reći kako je ovogodišnji sajam ispunio naša očekivanja. Zadovoljstvo povratku suradnje licem u lice svakako je vidljiva, kako među izlagačima, tako i među posjetiteljima sajma. O našem zadovoljstvu izlaganjem na sajmu najbolje govori činjenica kako već planiramo izlagati sljedeće godine, kada se održava novo izdanje EuroShopa. Naša je strategija održavati kontinuitet izlaganja na maloprodajnim sajmovima iz godine u godinu, kako bi se u konačnici pokazali željeni rezultati, ali i stvorila stabilna mreža ključnih kontakata u svjetskoj FMCG industriji”, poručuju iz PIS-a.

NAGLASAK NA SOFTVER
Tvrtka b.t.c. bavi se proizvodnjom i distribucijom uređaja kao i softvera za deponiranje gotovog novca namijenjenih trgovcima koji posluju gotovinom, bilo da se radi o kovanicama ili novčanicama. Uređaji čine paket i jedini su prezentirani kao paket hardvera i softvera te kompletnog rješenja po sistemu ključ u ruke. “Ove smo godine dodatno prezentirali korisnicima posebne softverske platforme za nadzor uređaja za obradu gotovine, kao što su mali šalterski brojači ili samoposlužne blagajne koje proizvodimo neovisno o hardveru”, navode iz tvrtke te dodaju kako su svojim nastupom na sajmu kao i brojem te kvalitetom sastanaka i dogovorenih suradnji izuzetno zadovoljni.

“Mi smo već po povratku počeli raditi na konceptu za sljedeći sajam prvenstveno jer izlaganje softvera i stavljanje naglaska na softversku proizvodnju polučilo izuzetni interes te nas istaknulo od ostalih prezentera sličnih rješenja. Klijenti su zainteresirani i upravo traže razliku u moru proizvođača u kojima proizvod opremljen softverom ima dodanu vrijednost. Prema količini ostvarenih kontakata te interesa vidimo da naša rješenja čine razliku i dugogodišnje ulaganje u softver, i platforme kao takve, se isplatilo. Naša tvrtka, od ostalih ponuđenih rješenja, jedina je stavila naglasak na softver, dok su ostali proizvođači više prezentirali mogućnosti hardvera”, istaknuli su iz tvrtke b.t.c.

Uspoređujući ovogodišnju izložbu sa sajmovima koji su održavani prije pandemije, iz b.t.c.-a ističu kako je ovogodišnji sajam bio više posjećen te da kupci traže novosti i novitete, prvenstveno u automatizaciji i digitalizaciji. “Mali broj upita je bio od klasičnih resellera, već smo vrlo dobre rezultate ostvarili s krajnjim kupcima koji su izložili konkretne probleme s kojima se susreću. Prezentiranje uživo omogućuje da osjetite kako korisnici doživljavaju prezentaciju proizvoda pružajući mogućnost da ipak simulirate realne uvjete. Posebno je to važno kod hardvera, koji kupac doživljava na prvu emociju”, pojašnjavaju iz ove tvrtke.

Temeljem iskustva ove dvije hrvatske tvrtke na ovom sajmu uvjereni smo da će interes naših izlagača narasti te da će veći broj njih nastupiti na sljedećem EuroCIS-u koji je u sklopu EuroShopa na rasporedu u Düsseldorfu od 26. veljače do 2. ožujka 2023. godine.

Prethodni članakPala količina prikupljenog mlijeka
Sljedeći članakABC sir krenuo s izvozom na Bliski istok