Euromonitor International: Rast sezonske prodaje čokolade

U SAD-u sezonska će prodaja čokolade, prema očekivanjima Euromonitor Internationala, porasti 8,6 posto i premašiti vrijednost od četiri milijarde dolara

Zapadna Europa predvodi u sezonskoj prodaji čokolade pri čemu je vrijednost u 2022. godine dosegla sedam milijardi dolara. Na prvom mjestu od zemalja je Francuska, a slijede Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, pokazuju podaci Euromonitor Internationala.

U SAD-u sezonska će prodaja čokolade, prema očekivanjima Euromonitor Internationala, porasti 8,6 posto i premašiti vrijednost od četiri milijarde dolara.

Među najpopularnijim su brendovima Lindt, Hershey’s i Reese’s, a zajedno njihova sezonska prodaja čini 19 posto globalnog tržišta.

Broj slatkiša tematski povezanih s praznikom Valentinovo (čokolade, lizalice) porastao je više od 50 posto u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine. Širom svijeta povodom Valentinova ove godine u prodaji je više od 4.000 SKU-a, pokazalo je istraživanje Euromonitorove online baze proizvoda.

“U sezonskoj prodaji čokolade najčešće ona u obliku srca bit će ključna kategorija koja će potaknuti rast kategorije slatkiša. Očekujemo da će ona zabilježiti rast po visokoj jednoznamenkastoj stopi u SAD-u i doseći četiri milijarde dolara. Ključni trend koji će obilježiti 2023. jest nostalgija ili toliko potrebna distrakcija. Naše godišnje istraživanje životnih navika pokazalo je kako jedan od četiri potrošača želi potrošiti više na nova iskustva i, zahvaljujući tome, vjerojatno ćemo vidjeti kako brendovi slatkiša proširuju senzorske dimenzije potrošačima nudeći im uzbudljive ponude kojima mogu zadovoljiti njihovu ljubav prema slatkišima. Prošle su godine inovacije povodom praznika ljubavi bile djelomično određene zastojima u lancima nabave, visokim troškovima i brendovima koji su procjenjivali s koji bi se proizvodom trebali pojaviti na policama. Ove godine samo u mjesecu koji prethodi terminu praznika ljubavi, broj slatkiša povodom Valentinova porastao je više od 50 posto u odnosu na siječanj 2022. godine. Primjećujemo pozitivne signale koje proizvođači očekuju kako bi više ulagali u sezonske ponude. To je posebno važno sada kada su porasla očekivanja potrošača”, istaknuo je Carl Quash III, analitičar Euromonitora.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDanski brodar tužio tajvanskog prijevoznika i vlasnika Ever Givena zbog blokade Sueza
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede najavljuje natječaje za poljoprivrednike