Europljani potrošili dva bilijuna eura preko Visa kartica

U Europi su prošle godine potrošena dva bilijuna eura putem Visa kartica. Samo u Hrvatskoj utrošeno je 4,9 milijardi eura. Broj Visa kartica u Hrvatskoj lani je porastao za osam posto na oko četiri milijuna

Europski potrošači potrošili su više od 2 bilijuna eura koristeći Visa kartice tijekom 2014., dok je potrošnja putem Vise na prodajnim mjestima premašila iznos od 1,5 bilijuna eura, što je povećanje od 9,4 posto u odnosu na 2013. godinu, s gotovo 37 milijardi transakcija.

Krajem prosinca 2014. broj izdanih Visa kartica bio je preko 514 milijuna, što je gotovo 4 posto više u odnosu na godinu prije. Na svakih 6 eura, 1 euro potrošen je putem Visa kartice, što je tri puta više nego u 2000. godini.

Prema podacima Visa Europe Hrvati su, tijekom 2014., putem Visa kartica potrošili preko 4,9 milijardi eura. U Hrvatskoj ima preko 4 milijuna Visa kartica što je za 8,1 posto više nego u 2013. godini.

“Ovo je jako bitan trenutak za platnu industriju. Godina 2014. je bila značajna za Hrvatsku jer smo nastavili s uspješnim uvođenjem inovativnih, beskontaktnih načina plaćanja. Mi nudimo sigurna rješenja koja predstavljaju inovativan i još brži način plaćanja. S obzirom na to da se navike mijenjaju, te da hrvatski potrošači poprimaju sve više navika potrošača zapadne Europe koji koriste kartice puno više na mjestu prodaje te za online plaćanja, u sljedećim godinama možemo očekivati da će Hrvatsku sve više zahvaćati trend rasta e-trgovine i naprednih tehnologija plaćanja, a manje podizanje gotovine na bankomatima”, izjavila je Gorana Perišić Kranjčec, Visa country managerica.

Za Hrvatsku, kao i za druge zemlje, platni sustavi igraju ključnu ulogu u gospodarstvu – upravo zato što se gotovo sve ekonomske aktivnosti zasnivaju na njima. Obilježja platnih sustava – u smislu pristupa, prihvaćanja, sigurnosti, povjerenja i troškova – imaju direktan utjecaj na stanje i efikasnost ekonomije.

Internet trgovina nastavlja rasti pa tako udio obrađenih transakcija u prometu sada iznosi 18,4 posto (2013. je bio 17,9 posto).

U poslovnoj godini od kolovoza 2013. do rujna 2014. Visa je povećala bruto prihode za 9 posto, što su najjači financijski rezultati kompanije do sada.

Visa je obradila 16,8 milijardi transakcija u 2014., što je porast od 12 posto u odnosu na 2013. U božićnom razdoblju dosegnut je novi vrhunac kada su 1622 transakcije u sekundi prošle kroz Visa sustav. Ta brojka je gotovo udvostručena u zadnjih pet godina (894 u 2009.).

Prema podacima kompanije Visa korisnički trendovi se mijenjaju pa tako Black Friday postaje sve veći fenomen u Europi i približava se 23. prosincu koji se smatra Visa danom (unutar 100.000 transakcija). Potrošnja u trgovinama zabilježila je porast do 15 posto u odnosu na prethodnu godinu dok je u online prometu zabilježen Cyber Monday kao najprometniji e-comm dan u Europi s porastom od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Za buduće planove ističu kako je suradnja s trgovcima jedno od polja na koja se stavlja odlučujući naglasak.

“Naše partnerstvo s trgovcima je ključno i vrijeme je za prelazak s rasprave o naknadama na nešto konstruktivnije. Mijenja se regulativa o interchange naknadi, a Europska komisija procjenjuje kako ova regulativa pridonosi uštedi od oko 6 milijardi eura europskim trgovcima. U kompaniji Visa Europe ulažemo više od 200 milijuna eura godišnje u tehnologije plaćanja. Ako trgovci ulože samo dio svojih ušteda, zaista možemo raditi zajedno kako bismo ostvarili skok u unapređenju iskustva potrošača”, navode iz kartičarske kompanije.

Prethodni članakBankrotirao trgovački lanac RadioShack
Sljedeći članakAlibaba kupio udio u indijskom One97