Eurovoće će godinu završiti sa 130 milijuna kuna prihoda

Uključivanjem Nove Đakovčanke i slatinske Marinade u grupaciju Eurovoće, ulaganjima u tehnologiju i kadrove te odgovornom politikom prema kooperantima stvoreni su uvjeti za povećanje proizvodnje

tatjana-juric-i-zeljko-jurkin-direktor-grupe-eurovoceEurovoće, tvrtka iz Orahovice osnovana prije devet godina, 2011. će završiti sa čak 130 milijuna kuna prihoda što je 68 posto više nego lani, najavio je direktor Željko Jurkin u utorak na predstavljanju redizajna svojih proizvoda DoOra (“domaće orahovačko”) kojim planiraju nastavak širenja na tržištu. Pritom će se glavnina prihoda ili 91 milijun kuna ostvariti prodajom pasteriziranih proizvoda od povrća, najviše krastavaca, a oko 35 milijuna kuna od istih takvih proizvoda od voća, najviše višanja i šljiva.

Do sada je tvrtka oko 80 posto svoje proizvodnje plasirala najvećim trgovačkim lancima za potrebe njihovih robnih marki, dok je 20 posto bilo namijenjeni razvoju vlastitog brenda Doora.

No, uključivanjem Nove Đakovčanke i slatinske Marinade u grupaciju Eurovoće, ulaganjima u tehnologiju i kadrove te odgovornom politikom prema kooperantima stvoreni su uvjeti za povećanje proizvodnje. To je rezultiralo i izravnim ulaganjima u jačanje vlastitog branda, istaknuto je u utorak.

Danas Eurovoće ima tri proizvodna programa (kiseli, slatki i za HORECA klijente), a u tijeku je i razvoj tzv. funkcionalne hrane od voća i povrća.

Jurkin je također kazao da prema podacima Hrvatske gospodarske komore pada uvoz pasteriziranog voća i povrća, no da još ima mnogo posla u osvješćivanju domaćih potrošača.

Ove godine već su preradili 12.000 tona povrća, 2000 tona višnje te još 2.000 tona ostalog voća, a planiraju preradu povećati na 20.000 tona voća i povrća. Sa 200 hektara vlastitih nasada višanja Eurovoće je najveći domaći proizvođač višanja i kompota od višanja, a ove će godine oko milijun tegli tog kompota izvesti u Njemačku i druge zemlje EU.

Izvoz danas čini 15 posto ukupne prodaje Eurovoća, a prisutni su na tržištima Austrije, Australije, BiH, Islanda, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Švedske i Švicarske.

Eurovoće zapošljava 386 radnika, a voće i povrće za preradu osigurava im 1200 kooperanata, uglavnom malih obiteljskih gospodarstava iz Slavonije.

Prethodni članakReuters: Agrokor podnio ponudu za Mercator
Sljedeći članakFMCG&Retail Arena okupila vodeće predstavnike prehrambene industrije i maloprodaje