Eurozona: Pad prometa u trgovini, najgore u Portugalu i Španjolskoj

eu-maloprodaja-zena-kupac-midiPromet od trgovine na malo u eurozoni u srpnju je smanjen za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini bio manji za 1,7 posto, pokazali su u srijedu preliminarni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

U 27-članom EU promet u trgovini na malo u srpnju je na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen, ali je prema istom mjesecu prošle godine smanjen za 0,2 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Najveći pad prometa na mjesečnoj razini u srpnju je zabilježen je u Španjolskoj, od 1,9 posto, a slijede Malta i Austrija, s padom prometa od 1,7 posto. Pad su zabilježile i Njemačka i Slovenija, za 0,9 posto, objavio je Eurostat.

Najizrazitiji rast prometa od trgovine na malo zabilježila je pak Latvija, od 2,7 posto, a slijede Irska i Poljska, uz rast prometa od 1,7 odnosno 1,6 posto.

Na godišnjoj razini najveći pad prometa zabilježen je u Portugalu, od 7,6 posto, koji u stopu prati Španjolska s padom od 7,3 posto. Slijedi Malta s padom prometa od 4,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

S druge strane, u odnosu na srpanj prošle godine najveći rast prometa u trgovini na malo ostvaren je u baltičkim zemljama. Tako je u Latviji na godišnjoj razini uvećan za 10,3 posto, Estoniji za 6,5 posto a u Litvi, 5,7 posto, pokazuje preliminarno izvješće Eurostata. (H)

Prethodni članakRujanska otvorenja u City Centeru one East i West
Sljedeći članakPlodine otvaraju svoj 70. supermarket