FDA naredila da se iz hrane potpuno uklone transmasti

mastiAmerička Agencija za hranu i lijekove (FDA) najavila je izbacivanje transmasti iz prehrambenih proizvoda.

Pokazalo se da su one povezane s bolestima srca i da nisu sigurne za konzumaciju.

Times prenosi kako se ove godine pokrenuo postupak njihova izbacivanja, a do 2018. planira se primarno ukloniti glavni sastojak transmasti, djelomično hidrogenizirana ulja.

“Nadamo se kako ćemo ovim potezom smanjiti bolesti srca i spriječiti tisuće srčanih udara godišnje”, rekao je doktor Stephen Ostroff, povjerenik FDA-a.

FDA je još 2006. godine zahtijevala da se transmasti navode na sastavu prehrambenih proizvoda, a mnoge tvrtke počele su ih već sada micati iz namirnica. Lokalne vlade iz New Yorka zabranile su njihovo korištenje u restoranima. Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako ih treba potpuno ukloniti.

Iz FDA-a smatraju kako je između 2003. i 2012. godine procijenjeno da je konzumacija transmasti pala za 78 posto. Izvješće iz ožujka otkriva kako 37 posto namirnica u trgovinama sadrži ove štetne masti.

Dok se one potpuno ne uklone, transmasti će se i dalje navoditi u sastavu namirnica ili će na njima pisati kako sadrže djelomično hidrogenizirana ulja. Za sada je tvrtkama dopušteno navesti da njihove namirnice nemaju transmasti ako su zastupljene do 0,5 grama. (telegram.hr)

Prethodni članakFrancuska ministrica poziva na bojkot Nutelle
Sljedeći članakVina Belje apsolutni pobjednik Gator festa s 11 zlatnih medalja