Federacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice

Marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su ograničiti visinu trgovačkih marži za živežne namirnice i higijenske potrepštine kako bi pomogle građanima suočenima s visokim rastom cijena roba koje nije pratilo veliko povećanje plaća posljednjih nekoliko godina.

Na sjednici održanoj u Mostaru, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijena propisujući utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovinama. Kako su objasnili iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu.

Među razlozima za donošenje odluke tamošnja Vlada je navela kako je cilj zaštititi životni standard stanovništva, posebno u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

Vlada Federacije BiH smatra da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena osnovnih živežnih namirnice i pojedinih higijenskih proizvoda. Za provođenje mjera nadzora zadužene su institucije u nadležnosti Federacije BiH, županija, općina i gradova, pojasnili su u priopćenju.

Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1.300 maraka (oko 650 eura) dok je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj za prošli mjesec bila oko 1.500 eura. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBeljske graševine osvojile šampionsku titulu i veliko zlato u Sloveniji
Sljedeći članakPrema prvoj procjeni ranih usjeva u 2023. manje pšenice i ječma