FEST.A CROPAK 2011 u Zagrebu

cropak-midi1Festival ambalaže, FEST.A CROPAK, središnji je stručni skup za ambalažnu industriju regije. Organizira se osmu godinu za redom. Nakon Brijuna, Plitvica, Opatije i Rovinja ove se godine održava u Zagrebu, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga, 5. i 6. svibnja.

FEST.A CROPAK 2011 čini niz događanja koja pokrivaju interese korisnika ambalaže, najzahtjevnijih stručnjaka s područja dizajna, proizvodnje, marketinga, tiska, označavanja te zbrinjavanja ambalaže na kraju njenog životnog ciklusa.

Festival počinje međunarodnim stručnim skupom pod nazivom: “Trendovi u ambalažnoj industriji”, na kojem su predavači eminentni domaći i inozemni stručnjaci.

Dodjelom nagrada najboljoj ambalaži na hrvatskom tržištu CROPAK i na tržištu regije, REGPAK, istaknut će se dosezi u promišljanju ambalaže s aspekta zdravstvene ispravnosti i zaštite proizvoda, tehničke izvedbe, dizajna, primjene suvremenih materijala, boja i tehnika tiska, zastupljenosti oznaka i deklaracija sukladno pozitivnim propisima svake zemlje sudionice te legislativi Europske unije.

Dodjelom nagrada EKO CROPAK cjelovitom sustavu gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom i sustavu edukacije u tom području, posebno se želi potaknuti daljnji razvoj svijesti o nužnosti zaštite okoliša, kao globalnom trendu u svakom području djelovanja.

U okviru Festivala organizirana je i Studentska kreativna radionica CROPAK 2011, u koju je ove godine uključeno 128 studenata s pet visokoškolskih institucija sa zagrebačkog, splitskog i riječkog sveučilišta.

Studenti redizajniraju ambalažu linije kozmetičkih proizvoda s posebnom namjenom hrvatske tvrtke Suban d.o.o. iz Strmca, uz vodstvo svojih mentora i superviziju renomiranog profesionalnog dizajnera, kreativnog direktora Imago reklamne agencije iz Zagreba, Deana Vranića. Najbolje dizajnersko rješenje postat će podloga za izradu ambalaže te poznate robne marke.

Kriteriji odabira te način ocjenjivanja nominirane ambalaže u svim kategorijama harmonizirani su s pravilima Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, čiji je Institut za ambalažu i tiskarstvo – IAT iz Zagreba jedini član iz cijele regije, te sukladno tome svi dobitnici CROPAK i REGPAK nagrada stječu mogućnost izravne nominacije za prestižnu nagradu WorldStar u organizaciji WPO-a, koja je i generalni pokrovitelj FEST.A CROPAK–a 2011.

Dodjela nagrada WorldStar održat će se 2012. godine u lipnju u Cavtatu uz svjetski kongres o ambalaži, čija je organizacija, u izravnoj konkurenciji s Chicagom, povjerena hrvatskom Institutu za ambalažu i tiskarstvo.

Prvog dana FEST.A CROPAK–a 2011, organizira se stručni posjet tvornici stakla Vetropack Straži iz Huma na Sutli, gdje će se, uz obilazak proizvodnih pogona i sortirnice otpadnog stakla prezentirati trend u proizvodnji u smislu smanjene težine ambalažne jedinice uz zadržavanje svih prednosti stakla kao ambalažnog materijala.

U povratku će sudionici festivala posjetiti Muzej neandertalaca u Krapini te završiti prvi dan zajedničkom večerom u Neandertal pubu u Krapini.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada prikazat će se i revija haljina od ambalažnih materijala pod nazivom: “Kopčaj me selotejpom”, u kreaciji poznatih hrvatskih dizajnera Silvije Banovec i Salona mode Banovec, Đurđice Vorkapić i hrvatskog modnog branda Hippy Gardena i EtnaMaara Andrijane Subotić-Pjajčik koji će pokazati svoje dizajnersko umijeće na ambalažnim materijalima proizvoda Vindije d.d., Maraske d.d. i PIK Rijeke d.d.

U umjetničkom programu sudjelovat će studenti Glazbene akademije iz Zagreba izvedbom poznatih djela ozbiljne glazbe na glasoviru, saksofonu, gitari i violini te solo pjevanjem.

Na kraju festivala za sudionike se organizira After Party u MATIS Absolut Loungeu, gdje se pruža prilika opuštanja i druženja s kolegama iz struke iz cijele regije te eminentnim europskim stručnjacima iz ambalažne industrije. (Business.hr)

Prethodni članakNova paradigma prodaje: Mogu li vam pomoći?
Sljedeći članakProizvodi za čišćenje lica na sniženju u Kozmu