Fitch: Akvizicija Perutnine Ptuj ne bi naštetila MHP-u

MHP je potpisao ugovor o otkupu dionica s Perutninom Ptuj i čeka na odobrenje slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

Agencija Fitch smatra potencijalnu MHP-ovu akviziciju slovenske Perutnine Ptuj vrlo korisnom za poslovni profil ukrajinske tvrtke, pri čemu akvizicija ne bi naštetila financijskom rejtingu MHP-a, priopćeno je.

Fitch procjenjuje da MHP i Perutina imaju slične poslovne modele: obje kompanije su vertikalno integrirane – od proizvodnje hrane za životinje do uzgoja peradi i obrade mesa. Pored toga, kupovina Perutnine se uklapa u strategiju MHP u smislu jačanja prisutnosti izvan Ukrajine, naročito u Europskoj uniji, te povećanja prodaje i prihoda od proizvoda s dodanom vrijednosti.

Fitch procjenjuje da će Perutnina predstavljati oko 20 posto prodaje i gotovo 10 posto EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u konsolidiranoj fiskalnoj godini 2018., te će time omogućiti MHP-u da generira dvije trećine prihoda i gotovo 60 posto EBITDA-e izvan Ukrajine.

Agencija Fitch, jedna od tri velike globalne nezavisne agencije za kreditni rejting, naglašava financijsku snagu kompanije MHP, koja planira uložiti 200 milijuna eura u unapređivanje proizvodne baze svog novog partnera.

Fitch ističe da će MHP imati znatno veću profitabilnost nego drugi veliki međunarodni prerađivači mesnih proizvoda, kao što su američke firme Tyson i Smithfield.

MHP je potpisao ugovor o otkupu dionica s Perutninom Ptuj i čeka na odobrenje slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Odobrenja institucija iz ostalih država regije već su stigla.

“Velika financijska snaga kompanije MHP jedan je od ključnih razloga zašto smo dobar dugoročni partner za Perutninu Ptuj. Značajne investicije u proizvodnu bazu osigurat će unaprijeđenje i rast proizvodnje slovenske tvrtke. Zahvaljujući našoj predanosti najvišim međunarodnim i europskim standardima, sigurni smo da će slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u skoroj budućnosti odobriti naše partnerstvo i unaprijed se radujemo ostvarivanju naših ambicioznih planova s novim partnerima”, kazao je John Rich, predsjednik upravnog odbora MHP-a.

Prethodni članakCroMilk: Mlijeko će poskupiti, uvede li se povratna naknade za ambalažu
Sljedeći članakBKS Banci dodijeljen puni MAMFORCE GROW standard