FRA Arena 2016: Predstoji veliko preslagivanje karata

FRA Arena-panel-ftd 777Konsolidacija u FMCG industriji i maloprodaji će se nastaviti. U sljedećih pet do deset godina male će tvrtke ući u sastav većih, lokalne će postati regionalne, a regionalne dijelovi velikih korporacija

Nakon pet godina organiziranja konferencije o prehrambenoj industriji, maloprodaji i robi široke potrošnje u zemljama regije, u Beču je 18. i 19. veljače održana 6. FRA Arena (6th International Conference of FMCG, Retail & Agribusiness Industry). Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Infoarena kao organizatori ove konferencije uspostavili su platformu koja je namijenjena poslovnoj zajednici kako bi se preko nje umrežili, ostvarili razvoj i potaknuli ulaganje u agrobiznis, maloprodaju i proizvodnju robe široke potrošnje.

Tijekom godina na konferenciji je sudjelovao niz donositelja odluka iz privatnog i javnog sektora, predstavnika vodećih tvrtki, investitora i drugih važnih dionika. Na njoj su dobili priliku predstaviti poslovne projekte, iskazati svoje poglede, vizije, predstaviti svoje vrijednosti i iskustva te učiniti puno u aktivnostima koje će promijeniti poslovno okruženje u regiji i učiniti ga konkurentnijim na globalnom tržištu.

POTICANJE RAZVOJA U REGIJI
Ovogodišnji dvodnevni skup okupio je u bečkom hotelu Intercontinental više od 80 stručnjaka, investitora i poduzetnika iz ovih branši kako bi razmijenili informacije te privukli investitore u regiju, uspostavili novu suradnju i pronašli nova tržišta, kako u samoj regiji, tako i drugdje u svijetu.

lead1“Proizvodnja hrane i posao vezan uz nju važna je karika u ekonomijama manje razvijenih tranzicijskih zemalja koje ovise o svojim ruralnim sredinama”, istaknuo je Miljan Ždrale, voditelj agrobiznisa za jugoistočnu Europu u londonskom uredu EBRD-a. “Ovdje imamo priliku podijeliti znanja i iskustva kompanija i država u ostvarenju potencijala rasta ovog gospodarskog sektora. U EBRD-u radimo na petogodišnjoj strategiji koja će biti slabog vijeka ako ne dobijemo poticaj od onih koji dolaze iz tog sektora. Mi ih slušamo i naš dijalog je otvoren jer želimo odabrati najbolje alate kako bismo pomogli razvoj”, kazao je Ždrale.

“EBRD u sljedećem razdoblju namjerava značajnije promovirati mogućnosti privatnog sektora u sigurnosti hrane, poticati više standarde, pomoći održivi razvoj sektora i razmijeniti znanja”, najavila je Sylvia Gansser-Potts, upravna direktorica u Centru za jugoistočnu Europu EBRD-a u Londonu.

“Ova regija nam je važna, što govori i činjenica da smo u proteklih pet godina u nju uložili više od 6,5 milijardi eura. Puno radimo na tome kako bismo napravili dobar omjer između velikih i malih. U suradnji s bankama radimo na projektima koji će omogućiti jeftiniji kapital za male poduzetničke projekte. Potičemo i države da iskoriste novac koji im je na raspolaganju kako bi pomogli gospodarstvu”, naglasila je Sylvia Gansser-Potts.

Josef Schmidhuber, zamjenik direktora statističkog odjela UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) istaknuo je kako će se svijet do sredine ovog stoljeća suočiti s mnogim problemima.

“Najvažniji pokretači proizvodnje hrane su rast populacije, urbanizacija i starenje stanovništva. Svijet se neće udvostručiti po broju stanovnika, no utjecaj energetskog sektora, proizvodnje biomase i bio goriva, kao i potražnja za hranom više dodane vrijednosti, značajno će izmijeniti sliku proizvodnje hrane u svijetu”, naglasio je Schmidhuber.

OTVORENA TRŽIŠNA KOMUNIKACIJA
Dumitru Daniel Botanolu, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Rumunjske podsjetio je kako se tržište hrane mijenja, a cijene proizvoda su sve niže. “Najveća nam je briga navodnjavanje, kao i održivi razvoj te čuvanje zemlje od zagađenja. Upravo zbog toga smo na godišnjoj razini povećali ulaganje u održivu irigaciju na milijardu eura u sljedećih pet godina”, istaknuo je.

Mary Lystad and Dumitru DanielMiloš Milovanović, koordinator za FAO i EBRD projekte u Srbiji, kazao je pak kako su sankcije za Rusiju koju je uvela Europska unija značajno utjecale na proizvođače hrane. “Poljoprivreda koja je jaka i važna u gospodarstvu Srbije dobila je priliku za svoje proizvode, a istovremeno je roba koja je trebala, a nije mogla zbog sankcija na tržište Rusije, intenzivno pritiskala domaće tržište hrane”, rekao je Milovanović.

Miodrag Kostić, predsjednik MK Group, nadovezao se na to izlaganje kazavši kako je izvoz imperativ za sve velike kompanije, a one će pak imati prednost zbog svoje veličine u konsolidaciji koja se događa na tržištima. “U našoj kompaniji događa se ‘uberizacija’. Nova digitalna era dolazi i moramo se pripremiti za to. Nužno nam je povezivanje s klijentima preko pametnih telefona, a to isto čeka cijelu ekonomiju. Tko to ne bude shvatio propast će”, poručio je Kostić s govornice.

lead3Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic Grupe, rekao je kako toj kompaniji veliki problem predstavlja odlazak na neka tržišta regije u kojima se tretiraju kao stranci iako imaju proizvodne tvrtke u tim zemljama.

“Za izravna ulaganja u lokalnu ekonomiju dobivaju se velike potpore, no sve se čini kako bi se ta mala tržišta zaštitila i time spriječila međunarodna robna razmjena”, upozorio je Vranković.

Osim ovih tema, razgovaralo se i o mogućnostima rasta u proizvodnji prehrambenih proizvoda, razvoju obiteljskih kompanija te digitalnim tehnologijama, a prvi dan konferencije zaključen je okruglim stolom na temu “Budućnost maloprodaje – prilagodba, inovativnost i digitalizacija”.

BUDUĆNOST DONOSI KONSOLIDACIJU
Drugog dana konferencije bilo je riječi o budućnosti poslovanja u ovim gospodarskim sektorima.

Peter Tabak, pomoćnik direktora i glavni regionalni ekonomist u Uredu glavnog ekonomista EBRD-a, predstavio je trendove u poslovanju ovih sektora u zemljama regije koje pokazuju zaostajanje za prosjekom zemalja kao što su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska te smanjenje dobiti koje je i dalje ispod razine te četiri članice Europske unije. “Glavni razlog zaostajanju značajno je smanjenje investicija nakon krize. Nove investicije mogu pomoći rast produktivnosti kroz nove tehnologije i kvalitetniju infrastrukturu”, naglasio je Tabak.

Promet i prodaja u sektoru hrane i pića posljednjih godina bilježi pad. Promet je najveći u Srbiji, dok je čak 45 posto dobiti ostvareno u Hrvatskoj, naveo je Marko Srabotnik, voditelj prodaje poslovnih rješenja u tvrtki Bisnode, vodećem europskom ponuđaču poslovnih i bonitetnih informacija.

“Najviše poduzeća u ovom sektoru registrirano je u Srbiji, no dobit nije ravnomjerno raspoređena. Najviše dobiti ostvareno je u Hrvatskoj iz koje dolaze i tvrtke poput Vindije, PIK-a Vrbovec, Dukata i Podravke, koje bilježe najveću dobit u ovoj branši. U 2014. godini dobit je rasla u Sloveniji, dok su ostale države zabilježile pad. I podaci za 2015. i ovu godinu mogli bi pokazati nastavak tog trenda”, istaknuo je Srabotnik.

Miodrag Kostic i Neven VrankovicNa okruglom stolu o distribuciji u svjetlu visokih zahtjeva potrošača u budućnosti, govorilo se o novim tehnologijama i važnosti ekskluziviteta u poslovanju s principalima.
Adnan Misimović, izvršni direktor sarajevske tvrtke Megamix, jednog od vodećih distributera robe široke potrošnje i proizvoda za ugostiteljstvo u Bosni i Hercegovini, kaže kako je važno da u portfelju nemate konflikt interesa klijenata. “Naše iskustvo govori kako je teško izvedivo da imate konkurentske proizvode kod jednog distributera”, kazao je.

Miloš Jelić, izvršni direktor logističke kompanije Nelt Grupa, koja posluje na jugoistoku Europe ali i Africi, istaknuo je kako se uglavnom ne isplati raditi ako se nema ekskluzivno pravo na distribuciju na određenom tržištu. “U budućnosti od nas će se očekivati da smo sposobni odraditi posao klijentima na svim razinama”, istaknuo je Jelić.

lead2Jaroslaw Zygmunt, direktor planiranja i logistike za regiju EMEA tvrtke Oriflame, naglasio je kako zahtjevi tržišta pritišću logistiku. “Kvaliteta i niska cijena može se dobiti samo ako imate proizvode koje možete birati kad ćete kupovati i pritom imati dovoljno vremena na raspolaganju za planiranje i distribuciju”, zaključio je Zygmunt.

O promjenama u ovim sektorima gospodarstva govorili su i Klaus Vukovich, upravni direktor i voditelj korporativnog financijskog savjetovanja za Austriju i jugoistok Europe iz Unicredit bank Austrije. “Konsolidacija će se nastaviti. U sljedećih pet do deset godina male tvrtke postat će dijelovima većih, lokalne će postati regionalne, a regionalne dijelovi velikih korporacija”, smatra Vukovich.

Urs Indermühle, partner za spajanja i akvizicije u konzultantskoj tvrtki EY, očekuje konsolidaciju i na globalnoj razini. “Velike korporacije donosit će odluke što činiti sa svojim brendovima, koje će odabrati, a kojih će se riješiti. Istovremeno, donosit će i odluke o tome gdje žele ulagati i s kojih regija u svijetu će se povući”, smatra Indermühle.

Na konferenciji je i Dalibor Matijević, izvršni direktor inovativnog slovenskog poduzeća Smart Futuristic, govorio o digitalnoj tehnologiji i profitabilnosti i održivom poslovanju u inovativnim cirkularnim poslovnim modelima u sektoru hrane.

Na temelju izjava koje smo spomenuli u ovom kratkom izvješću vidljivo je kako nam predstoji iznimno zanimljiv period u razvoju industrije robe široke potrošnje i maloprodaje. Zajednički nazivnik svim trendovima je ekonomija volumena koja je pokretač konsolidacijskih kretanja. Stoga je pred nama vrijeme puno izazova, ali i velikih prilika.

Prethodni članakDobra poslovna godina za Asseco South Eastern Europe
Sljedeći članakBudite korektni prema sebi