Francuska dopušta poljoprivrednicima da koriste više pesticida za zaštitu proizvodnje šećera

Francuska će svojim poljoprivrednicima ove godine dopustiti primjenu više pesticida na poljima šećerne repe zbog visokog rizika od napada insekata koji prenose bolest koja je opustošila usjeve 2020., rekao je zamjenik francuskog ministra poljoprivrede.

Žuta bolest uzrokovala je pad proizvodnje šećera u Francuskoj od 26 % u 2020., što je potaknulo vladu da dopusti uzgajivačima šećerne repe upotrebu pesticida neonikotinoidi koji je zabranjen u Europskoj uniji zbog rizika za pčele.

Francuska je prošle godine morala odustati od izuzeća nakon što je sud EU-a rekao da su nezakoniti, ali poljoprivrednici i znanstvenici kažu kako jednako učinkovite alternative još nisu spremne.

“Nakon blage zime visok je rizik od razmnožavanja lisnih uši, a time i od žute bolesti na šećernoj repi”, rekla je Agnes Pannier-Runacher, zamjenica ministra poljoprivrede za radio France Bleu Nord.

“Repa je šećer, nećemo uvoziti više šećera bez vođenja računa o ovom riziku, stoga je naš cilj dati rješenja poljoprivrednicima.”

Uzgajivačima repe bit će dopušteno do pet primjena Spirotetramata, koji je razvio Bayer CropScience pod robnom markom Movento, a do sada su ga mogli primijeniti dva puta.

Očekuje se da će se površine pod šećernom repom u Francuskoj ove godine lagano oporaviti, nakon što su prošle godine pale 6 % na najnižu razinu u 14 godina, jer su poljoprivrednici ohrabreni visokim cijenama šećera.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNO Podravke predlaže dividendu od 3,20 eura po dionici
Sljedeći članakPoljska otkupljuje viškove žitarica od domaćih poljoprivrednika