Francuska vlada prijeti prehrambenoj industriji porezima zbog visokih cijena

Rast cijena hrane u Francuskoj dosegnuo je proteklih mjeseci rekordnih 15 posto, unatoč pojeftinjenju sirovina, i u vladi su ljuti

Francuska vlada mogla bi upotrijebiti porezne mjere kako bi srezala dobit prehrambene industrije ako ne prihvati pregovore o visokim cijenama, rekao je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.

Rast cijena hrane u Francuskoj dosegnuo je proteklih mjeseci rekordnih 15 posto, unatoč pojeftinjenju sirovina, i u vladi su ljuti.

Prehrambena industrija ubire veliku dobit i mora ponovno pregovarati s trgovcima i sniziti cijene, rekao je Le Maire.

“Ako se prehrambena industrija ne vrati pregovorima… upotrijebit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, uključujući poreze, kako bismo oduzeli nepravedno stečenu dobit na grbači građana”, rekao je ministar novinarima uoči sastanka s predstavnicima velikih maloprodajnih tvrtki.

Cijene hrane u Francuskoj naglo su porasle nakon što su u redovnim godišnjim pregovorima u ožujku prehrambene tvrtke i trgovci na malo dogovorili prosječno povećanje cijena od 10 posto, nužno, kako su ustvrdili, da se pokriju viši troškovi proizvodnje.

Budući da visoke cijene hrane potiču ukupnu inflaciju, Le Maire je u više navrata pozivao na ponovno otvaranje pregovora kako bi i potrošači osjetili globalni pad cijena sirovina. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakGrađani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje pripremi i čuvanju hrane
Sljedeći članakVinarija Kutjevo otvorila trezor u podrumu iz 13. stoljeća