Francuski Carrefour nadomak sporazumu o franšizama u Indiji

carrefour-ftdInozemne grupe poput Wal-Marta ili Carrefoura u Indiji mogu biti samo veletrgovci i zato moraju udružiti snage s domaćim kompanijama kako bi ušli na tržište maloprodaje

Francuska grupa supermarketa Carrefour, drugi po veličini trgovac na malo, blizu je sklapanja sporazuma koji će u konačnici rezultirati uspostavljanjem franšiza u Indiji, objavili su u utorak mediji.

Francuska grupa već je godinama u potrazi za partnerima u Indiji i mediji su u siječnju prošle godine izvijestili da pregovara s indijskom grupom Future Value Retail, podružnicom Pantaloon Retail.

Novine Economic Times izvijestile su u utorak da su dvije kompanije blizu sklapanja sporazuma koji će uskoro biti i službeno objavljen.

Model za povezivanje bit će slična udruživanju indijske telekomunikacije grupe Bharti i američkog Wal-Marta, te indijske Tata Group i britanskog Tescoa.

Future Value Retail vlasnik je lanca supermarketa Big Bazaar i Food Bazaar.

Franšize Carrefoura bit će usmjerene na potrošače u gradovima, objavile su novine.

Prema indijskim propisima o inozemnim ulaganjima, inozemnim lancima nije dozvoljen ulazak u maloprodajni sektor, osim za prodajna mjesta pojedinačnih brandova poput Nokije i Reeboka, kako bi se zaštitile lokalne maloprodajne tvrtke.

Inozemne grupe poput Wal-Marta ili Carrefoura mogu biti samo veletrgovci i zato moraju udružiti snage s domaćim kompanijama kako bi ušli na tržište maloprodaje čija je vrijednost 400 milijardi dolara i za koje se predviđa da će ubrzano rasti u narednim godinama. (H)

Prethodni članakVeljača 2010.
Sljedeći članakCadbury prihvatio Kraftovu ponudu